Blagdansko doba u sportu rezervirano je za priču o jednoj od najneobičnijih utakmica u povijesti. Rovovi kod francuskog grada Frelinghiena bili su rezervne klupe, golovi su bili vojničke jakne, a sudionici su se pola sata prije utakmice gledali preko nišana.

Prošle godine obilježeno je 100 godina od utakmice na "ničijoj zemlji". Priča o utakmici njemačkih i britanskih vojnika koji su prekinuli rat na Božić 1914. godine nije službeno potvrđena ni s jedne strane, ali postoje zapisi i fotografije koje pokazuju istinitost nevjerojatne utakmice u jeku Prvog svjetskog rata, piše 24sata.hr.
 

Europa je do ljeta 1914. već bila zaluđena nogometom. U Engleskoj je prvak bio Blackburn, u Njemačkoj je prvenstvo osvojio Fürth. Woolwich Arsenal je promijenio ime u samo Arsenal, a u Zagrebu je najveći derbi bio između HAŠK-a i Concordije.

Britanci su već tada imali 5000 profesionalnih nogometaša, a kad je počeo Prvi svjetski rat, mnogi od Britanaca sa sobom su ponijeli lopte.
 

Mislili su da će rat brzo završiti. Prevarili su se.

Do prosinca 1914. godine, britanski i njemački vojnici bili su ukopani u rovove od Sjevernog mora do francusko-švicarske granice. Kod gradića Frelinghiena na sjeveru Francuske trajale su žestoke i bespoštedne borbe.

Iako zvuči kao scenarij za holivudski film, postoje zapisi i fotografije iz nekoliko izvora.Pehr Thermaenius otkrio je detalje u knjizi " No Man’s Land at Christmas".
 

Utakmica njemačkih i britanskih vojnika tijekom Prvog svjetskog rata stvarno se odigrala. Prije točno 101 godine vojnici su na Božić prekinuli rat i zaigrali nogomet.

Prema nekim navodima, sve je počelo sasvim slučajno. Krenulo je od njemačke strane. Njemački vojnici na Badnjak počeli su ukrašavati rovove.

U zatišju pucnjave pjevali su božićne pjesme. Kako su rovovi na nekim mjestima bili udaljeni niti 100 metara, to su čuli britanski vojnici. Pa su i oni zapjevali.

- Hej! Otkud ste - pitao je jedan njemački vojnik Britance na božićno jutro.

- Dođi pa vidi - stigao je odgovor iz britanskog rova.

I tako je počelo. Spontano i uz šalu. To je otkrio kapetan Kraljevskog bataljuna iz Warwickshirea Robert Hamilton.

- Netko od njih pitao je naše jesu li iz Warwickshirea. Naši su mu odgovorili da dođe provjeriti - otkrio je Hamilton.

I tako su njemački i britanski vojnici ostavili puške i našli se na "ničijoj zemlji". Primirje je navodno trajalo jedan dan, a jedni drugima ponijeli su darove.

Nogomet su zaigrali slučajno.

- Izašli smo iz rovova i vidjeli njemačkog vojnika kako šutira loptu. Nismo se ni snašli i već smo svi igrali nogomet - otkrio je u vojnom dnevniku Johaness Niemann, zapovjednik 133. britanske saksonske pukovnije.

Tko je pobijedio? Nijemci tvrde da su oni, Britanci se naravno, ne slažu. Navodno je toga dana odigrano nekoliko utakmica. Obje strane imale su po jednog profesionalca.

Narednik James Coyle igrao je za škotski Albion, preživio je rat. Nijemci su imaliAlberta Schimdta koji je igrao za trećeligaš Fussballclub 02 Schedewitz.

Poginuo je dvije godine kasnije...

Prema dostupnim zapisima, sve se odigralo na božićno jutro kad su vojnici izašli iz rovova. Družili su se, razmijenili darove i pomogli jedni drugima pokopati poginule.

Na Zapadnom frontu pročulo se da su njemački i britanski vojnici nakratko prekinuli rat, a navodno je primirje zavladalo na dvije trećine fronta.

Naravno, to se nije svidjelo "glavešinama" pa je tako jedan od svjedoka utakmice kapetan Robert Hamilton ubrzo razriješen dužnosti.

Nakon ponoći kapetan Stockwell iz velške regimente ispalio je tri hica u zrak. Primirje je bilo završeno.

Nedugo nakon toga, njemački zapovjednik također je ispalio hice u zrak.

Službeno, nikakvog primirja između Njemačke i Velike Britanije nije bilo na Božić 1914. godine. No zapisi i dnevnici vojnika s obje strane govore drugačije...

Nogomet ne može zaustaviti sve gadosti i besmislenosti koje donosi rat. Samo četiri mjeseca nakon božićne utakmice na "ničijoj zemlji", cijeli bataljun Roberta Hamiltona izginuo je nakon njemačkog napada bojnim otrovom...

Lani je britanski lanac trgovina Sainsbury's napravio reklamu o utakmici Nijemaca i Britanaca. To su napravili kako bi obilježili nevjerojatnu utakmicu na Božić 1914.