Nakon što je Žurnal objavio priču o nelegalno stečenim stipendijama djece ministra MUP-a Hercegbosanske županije Darinka Mihaljevića, Mihaljević je danas podnio ostavku na mjesto predsjednika Općinskog odbora HDZ BiH.

Afera 'Stipendije' natjerala je Darinka Mihaljevića, ministra MUP-a HBŽ da podnese ostavku na mjesto predsjednika OO HDZ BiH Livno.

Izvor Žurnala blizak HDZ-u BiH tvrdi da je Mihaljevića na općinskoj predsjedničkoj poziciji zamijenio trenutni zastupnik u Skupštini Stipo Pelivan, koji je izabran jednoglasnom odlukom.

U utorak je Sjednica Županijskog odbora HDZ BiH gdje će se raspravljati o Mihaljevićevoj smjeni s još jedne stranačke funkcije.

O ministarskoj sudbini Darinka Mihaljevića raspravljat će se na narednoj sjednici Skupštine HBŽ za koju novi termin još uvijek nije utvrđen.

Podsjetimo, troje djece ministra unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, Darinka Mihaljevića, dobilo je stipendije za socijalno ugrožene studente u Hrvatskoj.

Kako saznaje Žurnal ministarska plaća od 2.950 maraka, naknade za rad u povjerenstvima, plaća supruge koja radi u Upravi za neizravno oporezivanje od 1.500 maraka – ukupno oko 4.500 maraka, nisu im bili dovoljni.

Prema pisanju Žurnala ministrova djeca našla su se na rang listi studenata s prebivalištem u Hrvatskoj te su se prijavili u E kategoriju za državne stipendije koju čine 'redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine slabijeg socio-ekonomskog statusa'.

U navedenim uvjetima za stipendiju navodi se kako 'prosječni mjesečni prihodi po članu obitelji ne prelaze 65% proračunske osnovice (2.161,90 kuna) koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom (podatke o prihodima Ministarstvo preuzima iz službene evidencije porezne uprave za prvih 6 mjeseci 2016. godine)'.

Djeca ministra u svojoj prijavi za stipendiju naveli su da su slabijeg imovinskog statusa i da primaju približno 900 KM mjesečno.

Da su se njegova djeca našla na popisu stipendija Republike Hrvatske potvrdio je i sam ministar Mihaljević, ponosno ustvrdivši: 'Hvala bogu da jesu na listi'.

No raspoloženje mu se promijenilo kada mu je postavljeno pitanje kako to da su se njegovi potomci našli među studentima slabijeg socio-ekonomskog stanja, obzirom na visinu njegove ministarske plaće.

'Ne znam ništa o tome', kazao je ministar Mihaljević te novinarima poručio da njega i njegovu obitelj ostave na miru.