Ruski specijalni brod SS-750 bio je u blizini plinovoda Sjeverni tok četiri dana prije nego što su cijevi dignute u zrak 26. rujna prošle godine. Specijalno plovilo namijenjeno je izvođenju operacija pod morem i na njemu se nalazi mini podmornica tipa AS-26 Priz, piše danski dnevni list Information, pozivajući se na izvore iz danskih oružanih snaga.

"Posjedujemo 26 fotografija ruskog broda"

Forsvarskommando ili Združeni stožer danskih oružanih snaga potvrdio je da posjeduje 26 fotografija ruskog broda snimljenih s danskog patrolnog broda koji je bio u području istočno od danskog otoka Bornholma 22. rujna 2022. godine.

"Vrlo zanimljivo. SS-750 je posebno plovilo koje je dizajnirano upravo za podvodne operacije", kaže švedski istraživač i obavještajni stručnjak Joakim von Braun.

Jacob Kaarsbo, viši analitičar u think tanku Europe, koji je 15 godina radio u danskoj vojnoobavještajnoj službi, smatra da ove informacije "bacaju novo svjetlo na ono što se događalo na tom području danima prije havarije". "SS-750 je zanimljiv brod, znamo da ima kapacitet za izvođenje takve operacije", kaže Kaarsbo za Information.

Danska prvi put potvrdila da se radi o ruskom brodu s mini-podmornicom

Prethodno je otkriveno da Forsvarskommando posjeduje 112 fotografija ruskih plovila u tom području, ali ovo je prvi put da je danska vojska potvrdila da se radi o konkretnom ruskom brodu SS-750 s mini-podmornicom na palubi.

Istodobno Forsvarskommando odbija omogućiti pristup fotografijama ruskog specijalnog plovila jer su fotografije "obavještajne prirode" i "dio su obavještajnog rada".

Njemački medij T-Online i analitičar otvorenih obavještajnih izvora Oliver Alexander ranije su objavili da je specijalno plovilo SS-750 jedno od ukupno šest ruskih mornaričkih plovila koja su mogla biti u tom području u danima koji su prethodili miniranju plinovoda. To su, među ostalim, temeljili na informacijama iz anonimnih izvora i satelitskim snimkama koje su pokazale da je SS-750 napustio luku Kalinjingrad u isto vrijeme kada i brodovi Aleksandar Frolov i SB-123.

Što pokazuju fotografije?

Ove satelitske fotografije, zajedno s AIS podacima s tegljača Frolov, pokazuju da je SS-750 isplovio iz Kalinjingrada u 00:22 21. rujna 2022. AIS odašiljače obično koriste veća plovila kao dopunu radarima. Oni šalju signale o imenu broda, registarskom broju, smjeru, gazu i brzini i stoga se mogu koristiti za mapiranje kretanja plovila.

SS-750 je plovio i bez uključenog AIS-a. Međutim, tegljač Aleksandar Frolov imao je uključen AIS pri isplovljavanju iz ruske ratne luke. Podaci AIS-a s ovog broda pokazuju da je konvoj krenuo prema Bornholmu, no sjeverno od poljske obale AIS tegljača također je bio isključen.

Dosad se pretpostavljalo da su SS-750 i pet drugih brodova nastavili do područja gdje su cijevi Sjevernog toka dignute u zrak nekoliko dana kasnije. Sada je Forsvarskommando potvrdio da je SS-750 primijećen u tom području.

"Vrlo zanimljiva koincidencija"

"Ovo je jasna potvrda. Taj brod služi za ruske podvodne operacije. Naravno, mogao je biti tamo iz drugih razloga, ali koincidencija da se našao točno na tom mjestu u to vrijeme je zanimljiva", kaže analitičar Oliver Alexander.

Joakim von Braun radio je i za civilne i za vojne švedske obavještajne službe i napisao je udžbenike o ruskim obavještajnim službama i ruskim vojnim podvodnim aktivnostima. On povezuje nove informacije o SS-750 u području istočno od Bornholma s prijašnjim glasinama o kretanju šest ruskih brodova.

"Ovo ukazuje da su mnoge ranije informacije bile točne. Spomenuta skupina od šest brodova je okupljena upravo za ovu vrstu operacije. Vrlo je vjerojatno da su ta plovila sudjelovala u diverzantskoj operaciji", kaže Von Braun.

Tko je snimio fotografije?

Spomenutih 26 fotografija na kojima je SS-750 snimio je danski patrolni brod P524 Nymfen 22. rujna 2022. Iz reakcije oružanih snaga nekoliko zemalja bilo je jasno da se nešto sumnjivo dogodilo 21. ili 22. rujna 2022. u području istočno od Bornholma. U roku od nekoliko sati danske, švedske i njemačke oružane snage poslale su brodove u to područje, kojim su također patrolirali izviđački zrakoplovi iz Švedske i Poljske.

Osim toga, u blizini su bila i američka plovila, baš kao što je američki izviđački helikopter bio u zraku iznad Baltičkog mora.

Danski patrolni brod P524 Nymfen isplovio je iz Rødbyhavna 21. rujna u večernjim satima i stigao u područje istočno od Bornholma malo nakon šest sati ujutro. Potom je patrolni brod kružio područjem južno i istočno od mjesta detonacije i u jednom je trenutku usporio kako bi ostao nepomičan na toj lokaciji.

Dakle, ruski brod fotografiran je negdje na toj ruti. Još nije poznato što sadrži preostalih 86 fotografija ruskih brodova.

"Danski i švedski brodovi patrolirali prema obrascu koji je daleko od uobičajenog"

Forsvarskommando dosad nije želio ulaziti u detalje o tome što je P524 Nymfen radio na tom području, već je samo pismeno odgovorio: "Kretanje P524 Nymfena 22. rujna 2022. bilo je uobičajeno za jedinicu koja provodi nadzor u danskim vodama."

Međutim, podaci pokazuju da je to bio prvi put da je P524 Nymph bio u tom području u posljednjih pet godina. Jacob Kaarsbo također ocjenjuje način plovidbe i danskog patrolnog broda i drugih međunarodnih plovila vrlo neobičnim.

"Navodno su i danski i švedski brodovi patrolirali prema obrascu koji je daleko od uobičajenog. U to područje obično ne zalaze ni Šveđani ni Danci. Jednog normalnog dana u rujnu ovako nešto se ne događa", kaže Kaarsbo.

Istraga i dalje traje

Information je poslao upit danskom Združenom stožeru o tome je li P524 Nymfen poslan da zaustavi i odvrati rusko plovilo SS-750 opremljeno mini-podmornicom i do pet drugih ruskih brodova koji su možda bili prisutni u isto vrijeme. Ali nije bilo odgovora.

Eksplozije Sjevernog toka trenutno istražuju danske, švedske i njemačke vlasti. Nije poznato kada će te istrage biti završene.