Danska će postati sljedeća europska država koja će zabraniti muslimankama nošenje burke i nikaba u javnosti.
 
Odjeća koja potpuno ili djelomično prekriva lice, poput burke i nikaba, dovela je do rasprava diljem Europe te podjele između zagovornika vjerskih sloboda i onih koji tvrde da takvoj odjeći nije mjesto u javnosti te da simbolizira tlačenje žena.
 
Francuska, Belgija, Nizozemska, Bugarska, Bavarska i Austrija su već nametnule ograničenja u nošenju odjeće koja prekriva lice na javnim mjestima.
 
"Ovo nije zabrana vjerske odjeće, ovo je zabrana maskiranja"

 
"Ovo nije zabrana vjerske odjeće, ovo je zabrana maskiranja", izjavio je u petak glasnogovornik danske Liberalne stranke Jacob Ellemann-Jensen.

Prema istraživanjima, oko 200 žena u Danskoj nosi takvu odjeću. Većina stranaka u parlamentu izrazila je podršku prijedlogu o zabrani.
 
Norveška vlada je u lipnju predložila zabranu prekrivanja lica u vrtićima, školama i sveučilištima. Austrijska vlada je početkom ovog mjeseca počela provoditi zakon o zabrani burke i nikaba u javnosti.
 
Francuska je prva zabranila nošenje ovakve odjeće u travnju 2011., a iste godine je zabranu uvela Belgija, prenosi Index. Europski sud za ljudska prava nedavno je objavio da zabrana ne krši pravo na privatni i obiteljski život, kao ni zakone o vjerskoj slobodi i diskriminaciji.