Deseto izdanje Cioff međunarodnog festivala „Dani kosidbe – Kupres BiH 2016“ održat će se od 29. lipnja do 3. srpnja 2016. godine u Kupresu, Mostaru i Sarajevu.

Glavne kulturne aktivnosti su četiri međunarodna koncerta narodnih plesova i pjesama, od kojih će prvi biti održan 30. lipnja u velikoj dvorani Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru u 20 sati, a ostali 1. srpnja u velikoj dvorani Hrvatskoga doma Kupres u 19 sati, 2. srpnja u koncertnoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu te 3. srpnja ponovno u Kupresu, i to na otvorenoj pozornici na Kupreškom polju u 12 sati.

Kao gostujući ansambli spominju se Indija - Ahmedabad, “Kalamandir Sanskrutik Trust”, Bjelorusija – Minsk, national ensemble “Kryzhachok”, Makedonija – Skopje, National Ensemble of Dance and Songs of Macedonia “TANEC”, Portoriko - Aguadila, “Ballet Folklórico Sabor Boricua” te Španjolska – Zaragoza, El Grupo Folklorico "Estampa Baturra".

Na koncertima će sudjelovati i HKD “Napredak”, podružnica Kupres, Muška izvorna grupa “Kupreški bećari”, iz Kupresa te domaća kulturno-umjetnička društva koja će nastupiti na koncertima u Mostaru i Sarajevu.

U sklopu Festivala bit će priređen međunarodni okrugli stol na temu „Nematerijalna kulturna baština kao temelj razvoja turističke i lokalne ponude“ na kojem će sudjelovati stručnjaci za nematerijalnu baštinu iz BiH, Hrvatske i Srbije, predstavnici BH Komisije za UNESCO, entitetskih i lokalnih ministarstava kulture i turizma, općine i županije, te BiH sekcije CIOFF®.

Teme tog okruglog stola su: "Modeli prijenosa tradicijskih znanja i vještina na mlade naraštaje", "Razvoj ponude tradicijskih proizvoda", "Mogućnosti turističke prezentacije tradicijskih proizvoda" i "Proces upisa „Dana kosidbe na Kupresu“ na UNESCO Svjetsku listu reprezentativne nematerijalne kulturne baštine".

Nezaobilazni dio manifestacije je višestoljetna tradicijska manifestacija "Viteško natjecanje kosaca" za juniore i za seniore, međunarodne galopske konjičke utrke te ostala tradicijska športska natjecanja.

U Etnografskom muzeju Hrvatskoga doma Kupres i na otvorenome na Kupreškom polju od 1. do 3. srpnja bit će održana Festivalska tržnica i prezentacija starih zanata s prostora BiH i gostujućih zemalja.

Festival se i ove godine organizira uz Certifikat CIOFF-a i uz visoko pokroviteljstvo UNESCO-a. Očekivanja organizatora su da će, kao i ranijih godina, manifestaciju vidjeti više desetina tisuća ljudi.

Projektom će biti obuhvaćeno preko 400 aktivnih sudionika svih starosnih dobi, a iz inozemstva će gostovati do 200 mladih izvođača i umjetnika s tri kontinenta (Azija, Europa, Amerika).

(FENA) G.P.