Sve oči svijeta usmjerene su u Tokijo gdje sutra s početkom u 13 sati počinje svečanost otvaranja 32. ljetnih Olimpijskih igara na kojima će sudjelovati 11 tisuća sportaša i sportašica.

S godinu dana odgode ove su igre zamišljene kao odgovor čovječanstva na pandemiju koronavirusa, te u tako iznimno teškim i nepredvidim okolnostima zadaju mnogo muke organizatorima, no svi sudionici jedinstveni su u namjeri da zajedništvom pošalju poruku nade u svaki kutak zemaljske kugle.

No kao da koronavirus nije dovoljno veliki problem, u organizacijskom se timu redaju smjene, pa je tako samo 24 sata prije svečanog otvaranja smijenjen redatelj ceremonije Kentarop Kobayashi zbog grube šale o Holokaustu izrečene 1998. godine. Time je samo nastavljen niz već ranije smijenjenih troje visoko pozicioniranih dužnosnika.

Hrvatsku u Tokiju predstavlja delegacija od 59 sportaša, manje ih je bilo tek u Barceloni 1992. godine. Zastave na otvaranju prvi će put nositi dvoje olimpijaca u znak promocije ravnopravnosti spolova, pa će tako onom hrvatskom - svijet pozdravljati zlatni olimpjci Sandra Perković i Josip Glasnović.

Boje Bosne i Hercegovine branit će atletičar Amel Tuka, judašica Larisa Cerić, bacač kugle Mesud Pezer, plivačica Lana Pudar, taekwondoist Nedžad Husić, streljačica Tatjana Đekanović i plivač Emir Muratović.