Američki embargo na venezuelsku naftu stupa na snagu u nedjelju, a cilj mu je nagnati predsjednika Nicolasa Madura na ostavku dodatnim slabljenjem ionako oslabljenog venezuelskog gospodarstva.

Embargo koji stupa na snagu u 00.01 sati (6.01 sati po srednjoeuropskom vremenu) ne samo da zabranjuje američkim tvrtkama da kupuju naftu od državne naftne kompanije PDVSA i njezinih podružnica, nego i svim pravnim osobama u inozemstvu da se koriste američkim bankovnim sustavom za nabavu venezuelskog crnog zlata.

To je jedna od mjera koje je najavio predsjednik Donald Trump radi rušenja venezuelske vlade i dovođenja na vlast Juana Guaidoa, samoproglašenog privremenog predsjednika kojeg je priznalo pedesetak zemalja, većinom latinskoameričkih.

Washington je u petak isključio venezuelskog ministra vanjskih poslova Jorgea Arreazu iz međunarodnog financijskog sustava (u dolarima). Njegovu je eventualnu imovinu u SAD-u zamrznulo američko ministarstvo financija koje je uvrstilo diplomata na svoju crnu listu financijskih sankcija.

Venezuela je krajem 2018. izvozila pola milijuna barela na dan u SAD a tri četvrtine naftnih prihoda su dolazile od američkih kupaca. Američka podružnica PDVSA-e, Citgo, posjeduje rafinerije, naftovode i udjele u naftnim terminalima na američkom tlu.

Američki liberalni ekonomisti: Embargo će najviše pogoditi obične građane

Washington je zamrznuo imovinu Citga u SAD-u i njezinu kontrolu povjerio Juanu Guaidou. Potonji je imenovao novu upravu te američke podružnice koja tako može nastaviti rad.

Nakon SAD-a i Kine, Indija je bila treći uvoznik venezuelske nafte u 2017. Indijske tvrtke su se već počele povlačiti nakon najave sankcija pa su Kina i Rusija ostale glavni podupiratelji Madurova režima.

U studiji objavljenoj u travnju dvojica liberalnih američkih ekonomista Mark Weisbrot i Jeffrey Sachs upozoravaju da će embargo najviše pogoditi obične građane.

"Američke sankcije su svjesno zamišljene kako bi uništile venezuelsko gospodarstvo", napisao je Sachs u studiji. "Ta je uzaludna, okrutna i nezakonita politika osuđena na neuspjeh i ozbiljno šteti venezuelskom narodu", zaključio je.