Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan slobode medija.

Ovaj poseban dan obilježava se od 1993. godine kada ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Uspostavom Svjetskog dana slobode medija želi se upozoriti na to da se sloboda medija svakodnevno onemogućava u zemljama širom svijeta.

Publikacije su cenzurirane, a novinari, urednici i izdavači se napadaju, zatvaraju i ubijaju. Afrički novinari želeći zaštititi novinarska prava i poticati na medijski pluralizam i neovisnost 3. svibnja 1991. godine donijeli su Deklaraciju u Windhoeku u Namibiji. Deklaracija proklamira načela slobode tiska, pod kojom se podrazumijeva neovisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture.

Novinari u Namibiji, tada su imali cilj s jedinstvenom vizijom - zaštititi temeljna prava slobodnog tiska.

Na današnji dan upozorava se na temeljna načela medijske slobode, cenzure i brojna ubojstva novinara koji su diljem svijeta izgubili živote pokušavajući široj masi prenijeti informacije i goruće probleme.