Na Kosovu se tijekom ovog tjedna, postupno, stvaralo pobjedonosno ozračje da formiranjem kosovske vojske Priština dobija još jedan adut državnosti, neovisnosti i državnog integriteta.

Formiranje vojske Kosova, najavljeno za petak 14. prosinca, službeni Beograd vidi kao kršenje međunarodnih dokumenata i, pozivajući se na Rezoluciju 1244 UN, naglašava da međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) moraju spriječiti i razoružati sve albanske postrojbe, dok vlasti u Prištini taj čin nazivaju “dostojanstvom i ponosom neovisnosti i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak kako je “veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu”, ocijenivši da je problem to što Srbiji na Kosovu nameću “dijelom Albanci, a dijelom dio svijeta”.
 
Vučić: To mi je najveća muka

To mi je noćna mora, to mi je najveća muka, s tim legnem, s tim se budim, a ne spavam mnogo. To mi je najveća muka zato što znam koliko smo se borili da sačuvamo mir i stabilnost, rekao je u četvrtak Vučić na predizbornom skupu vladajuće Srpske napredne stranke uoči lokalnih izbora u četiri općine.

Vučić kaže kako ne razumije da bilo tko u svijetu može odobriti formiranje kosovske vojske, koja je, kako tvrdi, u potpunoj suprotnosti sa svim međunarodnim aktima.

Ili se svi prave da to ne vide, rekao je Vučić.

Istodobno, na Kosovu se tijekom ovog tjedna, postupno, stvaralo pobjedonosno ozračje da formiranjem kosovske vojske Priština dobija još jedan adut državnosti, neovisnosti i državnog integriteta.

Thaci: Nove sluge služit će svim građanima

Predsjednik Kosova Hashim Thaci u četvrtak je, prema izvješćima kosovskih medija, odjeven u odoru Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS), u vojarni “Adem Jashari” kod Prištine čestitao novu misiju pripadnicima KBS.

Thaci je, kako prenose prištinski mediji na albanskom, ponudio jamstvo svim građanima, naročito onima srpske nacionalnosti, da će nove snage služiti svim građanima Kosova.

Skupština Kosova u petak u 10 sati započet će sjednicu o kojoj se mjesecima unazad mnogo govorilo jer bi ona trebala biti prijelomna obzirom da se očekuje usvajanje zakona koji omogućavaju transformiranje Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS) u vojsku.

Višegodišnji napori

Nakon višegodišnjih napora da ovu transformaciju izvrši putem ustavnih promjena, za koje je potrebna i suglasnost manjina, odnosno Srpske liste, koja se suprostavlja ovoj transformaciji, Vlada Kosova je odlučila da ovaj proces privede kraju izmjenama zakona, javlja iz Prištine dopisnica regionalne TV N1 Zana Cimili.

Ime snaga (KBS) ostat će isto, ali su se u posljednje vrijeme mogla čuti oprečna stajališta međunarodnih partnera – pojedini članovi NATO-a su protiv transformacije, ali snažna potpora SAD-a, a potom i Velike Britanije, pridonijela je da “Kosovo konačno glasa za transformaciju KBS u oružane snage”, navodi reporterka N1 iz Prištine.

U znak zahvalnosti potpori koju su SAD pružile Kosovu u ovom, ali i svim ranijim procesima, centar Prištine je okićen zastavama Sjedinjenih Američkih Država, javlja N1 iz Prištine.

Vučić kreće na granicu

Prijelomna vijest u Beogradu u četvrtak je da će predsjednik Srbije, koji je po Ustavu i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, u sljedeća 72 sata posjetiti postrojbe Vojske Srbije i policije u takozvanoj Kopnenoj zoni sigurnosti (KZB) na jugu Srbije, uz administrativnu liniju sa Kosovom.

U pratnji Vučića bit će i ministar obrane Aleksandar Vulin i Vučiću u pratnji bit će načelnik Glavnoga stožera Vojske Srbije general Milan Mojsilović, priopćilo je srbijansko ministarstvo obrane.

(Hina)