Ovaj dan predstavlja važan podsjetnik na izgradnju poštovanja i solidarnosti među mladima, kako bi se stvorilo sigurno okruženje u školama i zajednicama.

Ideja je nastala u jednoj kanadskoj školi, gdje je dječak odjenuo ružičastu majicu kao znak podrške svojoj majci koja se borila s rakom dojke.

Nedugo nakon toga, ostala djeca su ga počela maltretirati i rugati mu se, sve dok na njegovu stranu nisu stala dvojica dječaka koja su također odjenula ružičaste majice. Nakon što su to ostali vidjeli, pridružili su se odijevanjem  u ružičaste majice kako bi dali potporu svom prijatelju iz razreda. Danas cijeli svijet nosi ružičaste majice, priključujući se ovom globalnom pokretu.

Bitno je napomenuti da vršnjačko nasilje može imati različite oblike, uključujući verbalno, fizičko, emocionalno ili sve češće cyber nasilje.

Svjedoci smo da je posljednjih godina vršnjačko nasilje u usponu, te smo kao društvo odgovorni poduzeti sve mjere kako se nijedno dijete ne bi osjećalo nezaštićeno.

Podrška žrtvama vršnjačkog nasilja ima ključnu ulogu u prevenciji i suzbijanju ovog problema. Bitno je razgovarati s djecom te graditi njihovo samopouzdanje kako bi mogli prepoznati loš tretman i bilo koji oblik nasilja.

Osnaživanje mladih da otvoreno pričaju o svojim iskustvima te da se obrate za pomoć je od izuzetne važnosti. Također, škole, razne organizacije i zajednice bi trebale često organizirati razne edukativne programe, radionice o vršnjačkom nasilju i posljedicama koje ono ima, te aktivnosti na kojima se uči rješavanje sukoba na miran način.

Danas, kad se mnoge škole i zajednice pridružuju pokretu nošenja ružičastih majica, šalju snažnu poruku da se bore protiv svih oblika nasilja i promiču kulturu poštovanja i empatije. Zajedno, možemo izgraditi sigurno i ugodno okruženje u kojem svako dijete može rasti i razvijati svoj puni potencijal, bez straha od nasilja ili diskriminacije.

Poruka za sve žrtve vršnjačkog nasilja:

Nemojte šutjeti! Prijavite svaki oblik nasilja te potražite pomoć i zaštitu!

I najvažnije - savršeni ste baš takvi kakvi jeste i ne dopustite nikome da vas uvjeri u suprotno!

Ako imate potrebu, na raspolaganju vam stoji Plavi telefon, savjetodavna linija za djecu i mlade. Plavom telefonu se možete obratite kad imate neki problem i potrebu da pričate o tome kako se osjećate i što vas muči.

Poziv je besplatan iz svih mreža Bosne i Hercegovine, a Plavi telefon ti garantira anonimnost i povjerljivost svih razgovora: 080 05 03 05.