Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku kojom je obilježen Međunarodni dan materinskog jezika i 100. obljetnica rođenja fra Blage Brkića, prvog hercegovačkog franjevca misionara koji je stupio na tlo Afrike. Fra Blago Brkić rođen je 1920. u Rasnu (Široki Brijeg), a umro 26. 8. 2009. u Širokom Brijegu. Za svećenika je zaređen 1943. u Mostaru. Godine 1968. sa skoro pedeset godina odlazi za misionara u Afriku i ostaje punih 25 godina. Djelovao je u Zairu u misiji Kayeye.

Međunarodni dan materinskog jezika proglasio je UNESCO s ciljem unaprjeđivanja, učenja i razvoja materinskog jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. Djelujući kao misionar u Africi i prevodeći na kiluba jezik fra Blago Brkić znao je važnost propovijedanja Božje riječ na materinskom jeziku naroda u kojem je djelovao. Na kiluba jezik preveo Bibliju te katekizme i liturgijske knjige, uz pomoć drugih hercegovačkih franjevaca misionara.

Autor likovnog rješenja poštanske marke je Petar Soldo. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba