U emisiji "Globalna Hrvatska" koja će se emtirati danas u 18 sati, gostovao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Na početku je izbornik Dalić upitan o vezi nogometa ili sporta u cijelosti i diplomacije.

"Svijet je preko sporta upoznao Hrvatsku"

"Mislim da je sport jedan od najvećih brendova, ako ne i najveći hrvatske države i da kroz sport možemo puno toga napraviti. Zadnje vrijeme nogomet se posebno istaknuo kao jedan važan brend i kroz njega zaista šaljemo lijepe poruke u svijet. Te poruke dolaze od nas nogometaša i svih sportaša Hrvatske te zaista igraju važnu ulogu u promociji naše države. Mislim da je cijeli svijet preko nogometa i sporta upoznao Hrvatsku. Onaj tko nije znao za nju sada je upoznao, posebno nakon zadnjih velikih uspjeha svih sportaša i nogometa na dva svjetska prvenstva", istaknuo je u ekskluzivnom razgovoru.

Govorio je i o hrvatskom iseljeništvu. Mnogi Hrvati izvan zemlje često prate utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.
 


"Pa, oni su naša velika podrška. Gdje god da dođemo u svijet, uvijek ima Hrvata koji dođu, koji nas bodre, koji navijaju, koji stoje iza nas. Jedva čekaju da hrvatski sportaši dođu negdje u njihovu blizinu, u njihovo okruženje, da ih podrže. I ovim putem zahvaljujem se svima njima na velikoj podršci. Zadnji primjer je bio Rotterdam, gdje je bilo 35 tisuća Hrvata na utakmici reprezentacije Hrvatske izvan Hrvatske. To je zaista bila sjajna brojka i predivna atmosfera. I to je ono što oni žele vidjeti, Hrvatsku u svim mogućim sportovima diljem svijeta. Sada su aktualni vaterpolo i rukomet, dvorane su pune, tereni su puni naših ljudi. I zaista, naša iseljena Hrvatska živi s nama, navija za nas, podržava nas. Mi smo njima zaista velika, velika snaga i ono što dobivamo od njih je neopisivo", dodaje.
Uvertira

Velika je podrška hrvatskim rukometašima na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, kao zapravo neka priprema za lipanj i Europsko nogometno prvenstvo.

"To je jedna uvertira. To je samo jedan dio kako će biti na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Sad je puno naših navijača tamo, možete zamisliti kako će biti u šestom mjesecu. Mislim da po svim nekakvim najavama da je najveći broj Hrvata koji traži ulaznice u cijeloj Europi. To je još jedan pokazatelj koliko mi volimo, koliko cijenimo, koliko respektiramo našu državu, našu reprezentaciju, naš narod. To će biti sjajno. Mislim da će biti i 100 tisuća po utakmici bilo bi premalo koliko nas ima, koliko želimo biti tamo prisutni. Mnogi će ostati bez ulaznica, ali sam uvjeren da će biti oko stadiona i navijati za Hrvatsku. Ono što se dogodi na dan utakmice po cijelome gradu gdje Hrvatska je igrala, to je nešto fantastično. Ja sam kao navijač prije 10, 15, 20 godina bio u takvoj situaciji u svakom gradu gdje je Hrvatska igrala i nešto što se zaista uvijek zapamti. To je jedan prelijepi doživljaj i tako će biti i u Njemačkoj", zaključuje.