Rumunjski poduzetnik izgradio je autoput dužine jednog metra u sjeveroistočnoj Rumunjskoj u znak prosvjeda zbog loše putne infrastrukture u zemlji, prenosi Beta.

Vlasnik lanca restorana brze hrane, 33-gogodišnji Stefan Mandachi, kome je dozlogrdila slaba putna mreža u njegovoj oblasti privatno je naručio izgradnju minijaturnog autoputa o osobnom trošku od 4.400 eura, prenosi BBC.

Kampanja je trajala tjednima s ciljem da izazove reakciju i dostigla je vrhunac u petak kada je otvorena "dionica" autoputa.

Rumunjska ima jednu od najkraćih mreža autoputeva u EU od samo 806 kilometara za cijelu zemlju, iako je teritorij gotovo jednak Velikoj Britaniji koja ima oko 4.000 kilometara, navodi BBC.

Britanija pri tom nije među zemljama EU s najvećom putnom mrežom, najviše ima Španjolska 16.000 kilometra, a slijedi Njemačka sa 14.000, prema podacima Eurostata.

Mandachi je rekao za BBC da mu je cilj ujediniti stanovništvo oko cilja da imaju autoputeve. Autoput na parceli u njegovom vlasništvu blizu frekventnog glavnog puta simbolično je izgrađen u Sučavi, oblasti bez autoputeva. On je rekao da ta regija jedina u Rumunjskoj uopće nema autoputeve.

"Nemamo ni metar autoputa pa sam odlučio da izgradim metar da dokažem da je to moguće", rekao je Mandachi za BBC.

Promet na obližnjem putu je bio u zastoju zato što se nekoliko stotina pristalica pojavilo da prisustvuje takozvanom otvaranju autoputa. Bilo je prisutno i nekolko medija, kao i vozilo hitne pomoći i vatrogasna kola dok je mali avion letio noseći natpis u kome se traže autoputevi.

"Mislim da smo ujedinjeni. Nikad nisam doživio trenutak ovakve solidarnosti među Rumunjima", uzviknuo je Mandachi iznad buke automobilskih sirena. Okupljeni su glasno navijali kada je on presjekao vrpcu da otvori ono što nazivaju "autoput spomenik", prenosi Beta.