Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović poručio je danas u razgovoru za N1 kako će biti "najsretnija osoba u Bosni i Hercegovini kada ugasimo Hrvatski narodni sabor", a to će se dogoditi kada, kako je dodao, hrvatski narod bude ravnopravan s Bošnjacima i Srbima.

Iako ste svojevremeno govorili da biste bili najsretniji da HNS ne postoji, HDZ 1990 na izbore izlazi u sklopu te koalicije. Za koje nivoe izlazite samostalno na izbore?

Za sve nivo izlazim samostalno izuzev Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdje, ne svojom krivnjom, moramo čuvati našeg kandidata kojeg ugrožava Željko Komšić. BiH na žalost nije zemlja jednakopravnih naroda. U ime HDZ-a 1990 učinit ću sve da Komšić nikada više ne predstavlja hrvatski narod jer ga taj narod nikada nije ni birao. Bit ću najsretnija osoba u BiH kada ugasimo Hrvatski narodni sabor, a ugasit ćemo ga kada hrvatski narod bude ravnopravan sa srpskim i bošnjačkim narodom.

Hoće li Komšiću uspjeti da ponovno uđe u Predsjedništvo. Vi oko HNS-a dajete podršku Borjani Krišto?

Moj prvenstveni cilj je da Komšić ne bude član Predsjedništva, samim tim će Krišto to biti. Situacija u BiH je vrlo složena i iz te pozicije je nužno da narod izađe na izbore i da bira. Ne smatram da je Komšić kandidat ispred hrvatskog naroda, smatram da je zloupotrijebio poziciju koju mu je dao Izborni zakon.

Kada analizirate rezultate prošlih općih izbora vidjet ćete da je za Komšića glasao mali broj Hrvata. Ne može imati legitimitet vlastitog narod ako ne prelazi više od 2 posto podrške hrvatskog naroda. I ne može ako nikada nije došao u općine gdje su Hrvati većina.

Pred glasače ste izašli sa sloganom “Odgovorno uz svoj narod”. Tu je i program za naredne četiri godine. Na čemu se zasniva?

Sloganom smo pokušali ujediniti političko djelovanje, našu retoriku u javnom prostoru. HDZ 1990 se pozicionirala uz svoj narod, ali nikada protiv Bosne i Hercegovine. Mi smo program podijelili u osam poglavlja, a prvo je izborna reforma. Izdvojio bih osmu točku u kojoj kažemo da nikada nećemo podržati abortus, roditelje jedan i roditelja dva i Istanbulsku konvenciju. Ali vrlo teško ćemo doći do birača s ovim programom jer prevladavaju nacionalističke teme.

S kakvim rezultatom u okviru HDZ 1990 bili biste zadovoljni nakon 2. listopada?

Ja sam svoj mandat vezao za Opće izbore i ono što će nas učiniti zadovoljnima je da moramo biti zastupljeni na svim nivoima. Naročito mi je bitan rezultat u SBŽ gdje nam je presudna politička borba da onemogućimo one strukture koje žele kontrolu na šest nelegitimnih Hrvata.

Poručujete da bez HDZ-a 1990 se neće moći napraviti Vlada Federacije BiH. Jeste li već dogovarali raspored ministarskih mjesta unutar koalicije?

Nismo o tome uopće razgovarali nego projekcija, koja je sigurna, pokazuje da ćemo imati svoje zastupnike u Klubu Hrvata. Ulazimo u ove izbore poprilično samouvjereno i opušteno.