Devetogodišnja djevojčica koja je jučer teško stradala u Sinju kada joj je, zbog snažne bure, kamen s jedne kuće pao na glavu operirana je jučer u 18 sati u KBC-u Split. Iz bolnice su za HRT rekli da je djevojčica izvan životne opasnosti, ali još je prerano prognozirati ishod liječenja.

Josip Krnić, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split, jučer je rekao da se radi o teškoj ozljedi glave i kosti te je bila potrebna neurokirurška operacija. Dodao je i kako je počelo intenzivno liječenje, koje će se nastaviti u idućim danima.

"U ovom trenutku nemoguće je prognozirati ishod liječenja. Sedirana je i nakon anesteziološkog postupka ostat će neko vrijeme na respiratoru jer je to normalna procedura nakon ovako dugih i teških operacija", rekao je jučer novinarima Josip Krnić.

Pojasnio je kako je riječ o teškoj ozljedi glave i kosti te će se protokom vremena moći reći "opseg ozljede i vidjeti koje su moguće komplikacije."

Svjedokinja: Čula sam zapomaganje djece

Djevojčica je išla iz crkve, sa župnog vjeronauka, s vršnjacima kad je na nju pao kamen. Tijekom dana je na tom mjestu palo nekoliko kamena, a kuća s koje je palo kamenje je oštećena.

Mija Šušnjara je svjedočila nesreći, a sinoć je za RTL opisala što se dogodilo.

"Oko 10 sati smo čuli jak udarac i, nakon što smo izašli na balkon, vidjeli smo da je palo stablo. Mislili smo da je to uzrok udarca, ali nije bio. Kad sam htjela ući u kuću, čula sam zapomaganje djece i, kad sam se nagnula na prozor, vidjela sam o čemu se radi. Djevojčica je ležala na podu ozlijeđena, a dva dječaka su trčala jer nisu znali što se događa i samo su vikali 'upomoć'", rekla je Šušnjara.

Kaže da su ona i slučajni prolaznik bili uz djevojčicu oko 15 minuta, dok su čekali hitnu pomoć.

"U trenutku kad smo shvatili da je već prošlo neko vrijeme i da leži na hladnom betonu i da kao majka to ne bih svome djetetu dopustila, uzeli smo je na ruke i čekali hitnu. S obzirom na to da je ovdje na ulazu bilo par automobila, iako ne bi trebali biti parkirani, to je sprječavalo ulaz hitne. Ja i gospodin smo curicu na rukama nosili na izlaz i, kad je hitna došla, predali smo je", kaže.

"Imamo samo jedan tim hitne, duže smo ih čekali"

"Zahvalila bih se prvoj pomoći u Sinju jer je tu velik broj ljudi koji su određeni na jedno vozilo i jedan tim hitne pomoći, pa nije čudno da smo duže čekali da dođu po djevojčicu. A u tim starim zgradama nitko ne živi, ali se nitko o tome ne brine. Nama koji tu živimo nije ugodno prolaziti.

Kad smo pokušali ići do Grada da se neke stvari sankcioniraju, rekli su nam da su na privatnom posjedu i da se mogu sankcionirati ako mi to sami financiramo. A danas, kad je stablo srušeno, došli su bez ikakvog problema i bez financijskih pitanja su uklonili to stablo", rekla je Mija Šušnjara.

Bulj: Ovakva bura se ne pamti

Djevojčicu koju je ozlijedio kamen s kuće tijekom udara bure u Sinju sinoć je posjetio sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

"Bio sam na licu mjesta, 30-ak stabala je srušeno, prekinuti su kabeli. Ne pamti se ovakva bura, ovo je elementarna nepogoda", rekao je sinoć Bulj za Index. Dodaje da će zatražiti i službeno proglašenje elementarne nepogode, ali da se za odluku o tome treba čekati procjenu nastale štete.

Kaže da nitko drugi nije ozlijeđen. "Nije bilo drugih ozljeda. Čudno da nije bilo ozlijeđenih koliko je stabala palo", rekao je Bulj.

Dodao je da je incident u kojem je ozlijeđena djevojčica izazvao pad stabla na kabel koji je bio učvršćen u zid kuće. Kamen je zatim pao iz zida i pogodio dijete.

Ogromna šteta je nastala i na lokalnom groblju, gdje je bura čupala stabla zajedno s korijenjem, rekao je Bulj.