Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je Srni da na sjednici Udarne grupe za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma održanoj u srijedu, a kojoj je prisustvovao predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Srpske, nisu priopćena imena povratnika iz Sirije u BiH.

"Uopće nije bilo govora o imenima osoba koje trebaju doći u BiH. U ovom trenutku sigurnosne agencije raspolažu samo informacijom da trebaju doći 24 osobe, a u pitanju su žene i djeca", naglasio je Ćulum.

On je rekao da je Udarnoj grupi od ranije poznat stav MUP-a Republike Srpske - da traže da se priopći identitet osoba koje se trebaju vratiti u BiH, da se provjere njihovi identiteti i da se utvrdi jesu li državljani BiH. Ćulum je istaknuo da se sve te osobe koje se vraćaju moraju prvo provjeriti kod sigurnosnih agencija, da se vidi kakva postoje saznanja o njima.

"One osobe za koje se utvrdi da nisu državljani BiH, neće biti primljena u BiH. Osobe za koje budu postojali osnovi sumnje da su sudjelovale na ratištima u određenim grupacijama ili terorističkim organizacijama, kao i osobe za koje postoje osnovi sumnje da su počinile krivična djela bit će procesuirana", naglasio je Ćulum.

Direktor Policije Republike Srpske je istaknuo da za sve druge osobe koje su radikalizirane u Siriji ili su bili pripadnici određenih grupacija, bez obzira je li riječ o ženama ili djeci, trebaju ići u proces resocijalizacije. Kada je riječ o djeci i njihovom državljanstvu, Ćulum je pojasnio da postoji posebna zakonska procedura.

"Ako djeca ostvaraju pravo na državljanstvo na osnovu roditelja onda će ići u proces za prijem u državljanstvo", rekao je Ćulum. On je naveo da one osobe koje su izgubile državljanstvo BiH, odnosno koje su se odrekle državljanstva ne treba vraćati u BiH.

Ćulum je rekao da je na sjednici Udarne grupe, koja je odražana u Tužiteljstvu BiH u Sarajevu, rečeno da nije definitivno da će ova grupa osoba doći u subotu u BiH, te da postoji mogućnost da dođu nekoliko dana kasnije.