Diljem Njemačke su problemi zbog "crnog leda" koji se pojavljuje na cestama i pločnicima. Meteorolozi su izdali upozorenja za gotovo cijelu zemlju, otkazuje se nastava, ima prekida u zračnom i željezničkom prometu, a na cestama je došlo do većeg broja prometnih nesreća u kojima ima i poginulih.

Izdana upozorenja

Njemačka meteorološka služba (DWD) izdala je ozbiljna upozorenja za opasne vremenske uvjete uslijed ledene kiše zbog koje se na tlu stvara gotovo nevidljivi sloj leda. Upozorenja su izdana za dijelove svih njemačkih saveznih zemalja. Zbog poledice su mogući zastoje u prometu, a ceste i pruge mjestimice bi mogle biti i neprohodne.

Ledena kiša s ledom koji se stvara na tlu najprije se pojavila na zapadu i sjeverozapadu zemlje, a potom i središnjem dijelu. Prema DWD-u, tijekom dana će na sjeveroistoku i istoku također biti raširene ledene kiše. Situacija se zasad tek smiruje u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

DWD savjetuje izbjegavanje boravka na otvorenom što je više moguće, a na one koji danas moraju koristiti automobil apeliraju da prilagode način vožnje. DWD savjetuje vozačima i da napune svoje rezervoare i sa sobom ponesu deke i tople napitke.
 


Otkazivanja nastave

Zbog opasnog vremena otkazana je nastava u nizu okruga u Donjoj Saskoj (uključujući Hannover i okolicu), Hessenu, Falačkom Porajnju (Rheinland-Pfalz), a djelomično je otkazana nastava u okrugu Bad Kissingen. U bremenskim školama pohađanje nastave je obvezno tek od trećeg sata.

Otkazivanja nastave ima i u Berlinu gdje su neke škole odlučile završiti s nastavom u 11 sati.

Niz nesreća, ima i poginulih

Diljem Njemačke zabilježeno je niz prometnih nesreća koje se povezuju s vremenskim uvjetima i u njima je više ozlijeđenih, a ima i poginulih.

U nesreći na autocesti 27 između Bremena i Hanovera poginuo je 25-godišnji vozač. Glasnogovornik policije rekao je ujutro da je automobil skrenuo s ceste zbog skliskih cesta. Nesreća je izazvala prometni kolaps. Poginuo je i vozač traktora u nesreći na snijegom prekrivenoj i zaleđenoj cesti u Holzhausenu (okrug Rhein-Lahn).

U Offenbachu kod Frankfurta autobus javnog prijevoza zabio se u drvo uslijed "crnog leda" na cesti. U nesreći je ozlijeđeno 12 osoba i na terenu su vatrogasci.

U Hamburgu je zabilježeno zbog poledice zabilježeno više od 200 nesreća, priopćili su vatrogasci i dodali da imaju puno intervencija.
 


Otkazivanja letova i željezničkih linija, zatvaraju se i zoološki vrtovi

"Crni led" također je jutros poremetio promet u zračnoj luci u Frankfurtu, jednoj od najvećih u Europi.

S obzirom na vremenske uvjete, dolazi do kašnjenja u prometu i otkazivanja letova, priopćila je zračna luka. Prema riječima glasnogovornice zračne luke, 176 od oko 1100 polijetanja i slijetanja već je otkazano.

Njemačke željeznice objavili su informaciju o prekidu nekih željezničkih linija u Frankfurtu i Mannheimu.

Zbog zimskih uvjeta na cestama trenutno postoje ograničenja u lokalnom javnom prijevozu u cijelom Hessenu. U Frankfurtu su problemima pogođene sve autobusne linije, kao i podzemne željeznice i tramvaji pa dolazi do kašnjenja, odstupanja od voznog reda i otkazivanja, objavila je frankfurtski javni prijevoznik VGF.

Zoološki vrtovi u Rostocku i Hallu zatvoreni su zbog poledice.