Liječnik Hitne pomoći u Pločama dobio je otkaz zbog krive procjene u liječenju pacijenta koji je umro u teškoj patnji prouzrokovanoj trovanjem od puknuća čira na želucu.

Liječnik je u subotu pregledavao 90-godišnjeg muškarca u u obiteljskoj kući u naselju Staševica. Muškarac se žalio na bolove u trbuhu, odbijao je hranu, a kako je godinama imao čir na želucu, ukućani su pretpostavili da je došlo do puknuća čira te da bi trebao u bolnicu. No njihovo mišljenje nije dijelio liječnik iz tima Hitne medicinske pomoći koji je pregledao bolesnika. Liječnik je zaključio da on nije životno ugrožen unatoč objašnjenjima ukućana da ima crnu stolicu. Preporučio je da se jave obiteljskoj liječnici u ponedjeljak, koja će nastaviti daljnje liječenje. U međuvremenu je iz Zagreba došao njegov unuk koji je u nedjelju navečer oko 23 sata pokušao telefonom dobiti Hitnu pomoć i pozvati je da dođe jer je djedu bilo jako loše. Odbili su ga, piše Index.hr.

Hitna je došla tek u ponedjeljak ujutro. Liječnik je rekao da bolesnik ima žgaravicu i dao mu je injekciju za mučninu. Nije želio uključiti infuziju bolesniku. Muškarac je kasnije umro.

Beroš: Imamo nultu toleranciju prema ovakvim scenarijima

O slučaju se danas oglasio ministar zdravstva Vili Beroš.

"Obaviješten sam o nemilom događaju preminulog pacijenta u Pločama. Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio me o pokretanju izvanrednog stručnog nadzora radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja. To, nažalost, neće vratiti izgubljen život, ali će rasvijetliti detalje ovog slučaja i poslati važnu poruku o našoj nultoj toleranciji prema ovakvim scenarijima. Izražavam najdublju sućut obitelji preminuloga i pružam svu podršku koja im je potrebna u ovom trenutku", rekao je Beroš na upit Indexa.

Šef Hitne: Liječnik će dobiti otkaz

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić uputio je priopćenje o ovom slučaju rekavši da je liječnik dobio otkaz.

"U svezi nemilog događaja u ispostavi Zavoda za hitnu medicinu u Pločama, izvješćujem da sam, odmah po saznanju o okolnosti smrti pacijenta iz Staševice, za kojega je dana 25. siječnja 2021. godine zatražena hitna medicinska intervencija našeg tima iz Ploča, pokrenuo provođenje izvanrednog stručnog nadzora radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja.

U provedbi izvanrednog stručnog nadzora, Komisija Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije zaključila je da ordinirajući liječnik tima hitne medicinske službe u svom radu, za vrijeme hitne medicinske intervencije, nije postupio sukladno standardnim operativnim postupcima, protokolima rada i algoritmima postupanja.

Po prijemu Zaključka Komisije za izvanredni stručni nadzor pokrenuo sam postupak otkazivanja ugovora o radu s tada ordinirajućim liječnikom hitne medicinske službe u Pločama.

Ovim putem upućujem ispriku i izražavam sućut obitelji preminulog pacijenta
", stoji u priopćenju.