Postoji li šansa da se Karl-Theodor zu Guttenberg, bivši njemački ministar obrane i ekonomije, vrati u politiku? Šef CSU-a Horst Seehofer proteklih tjedana zagovara Guttenberga, a N-tv javlja kako i sama kancelarka Merkel iskazuje odobravanje spram povratka Guttenberga u političku arenu.

Kancelarka Merkel tako je javno pozdravila povratak svojeg bivšeg ministra, koji se prije 6 godina zbog polemika oko plagiranja doktorskog rada povukao s političke scene.

"Veselim se što će Karl-Theodor zu Guttenberg u predizbornoj kampanji imati nekoliko istupa“, izjavila je šefica CDU-a za Neue Osnabrüecke Zeitung. S Guttenbergom je u "redovitom kontaktu". Međutim, Merkel navodi kako ne zna "kakvi su mu planovi za budućnost".

Brani boje CSU-a

Bivši ministar ekonomije i obrane krajem kolovoza započinje s nizom izbornih nastupa za CSU. Tako će se 30. kolovoza pojaviti na skupu u Kulmbachu, njegovoj oberfrankskoj domovini.

Potvrdio je još dva termina: 4. rujna govorit će ispred CSU-a na Gillamoos Festivalu, na kojem se politički vođe suočavaju u "pivskim" šatorima, slično kao na političkom Aschermittwochu. 11. rujna planira nastupiti u Moosburgu.

Guttenberg se povukao iz politike 2011. godine, nakon što je utvrđeno da je plagirao doktorski rad. Nakon toga se preselio s obitelji u SAD te počeo raditi kao konzultant. Političar CSU-a osporava političke ambicije, no o njima se počelo špekulirati nakon što su najavljeni njegovi nastupi u izbornoj kampanji.
"Svaki čovjek zaslužuje drugu šansu"

Ministar-predsjednik Bavarske Horst Seehofer ponovno radi na povratku Guttenberga u njemačku politiku. Hoće li on nakon nastupa u izbornoj kampanji redovito biti na raspolaganju stranci je "još uvijek otvoreno pitanje i isključivo njegova odluka", rekao je Seehofer novinama Funke-Mediagruppe.

"Ja si to želim", naglasio je Seehofer.

Savezni ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je u međuvremenu na potencijalni Guttenbergov povratak reagirao ciničnom opaskom: "Veliki sam pobornik resocijalizacije", rekao je bivši šef SPD-a za Bild.

"Svaki čovjek zaslužuje drugu šansu. Međutim, sad mora pokazati napredak. Možda je bavarski parlament dobro mjesto za vježbu", dodao je.