U intervjuu za Al Jazeeru, prvom koji je dao nakon izbora u Bosni i Hercegovini, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i budući član državnog Predsjedništva Dragan Čović, najavljuje da bi već do Nove godine - sa svojim partnerima Bošnjacima - koji su dobili legitimitet svog naroda, mogli napraviti vlast.

Do sada to pobjedničkim strankama na izborima u BiH nikada tako brzo nije pošlo za rukom.

Reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga javlja da pregovori već traju.

Al Jazeera:  Prema svemu sudeći idu zajedno SDA i HDZ, i sada je glavno pitanje da li SBB ili DF, isti taj Komšić koji nosi takav teret kada je u pitanju hrvatsko pitanje?
''Što se mene tiče, sve je otvoreno kao mogućnost. Naravno, SDA je dobila legitimitet kod bošnjačkog naroda i to je partner s kojim želimo razgovarati, za sve odnose na svim razinama vlasti, a što se mene tiče, mislim da mjesta ima i za sve one koji na sličan način gledaju budućnost Bosne i Hercegovine''.

To je i Komšić?
''Prije svega Fahrudin Radončić, a zašto ne Željko Komšić? Ako je bošnjački narod u tolikom broju dao potporu DF-u, tko sam ja da razvrstavam na neke dobre ili loše.

Suština je sad program. Mi smo dobili legitimitet kod hrvatskog naroda, oni su dobili kod bošnjačkog. Ako možemo  napraviti jednu programsku orijentaciju, gdje nas čeka izuzetno težak posao, ja s čitavom svojom pričom, slagalicom...''

Da li postoji mogućnost da idu jedni i drugi?
''Naravno da postoji. Pa sada ovisi od njih, da li je to uopće moguće nakon svega što se kazalo.

Mi smo vodili jednu kampanju, tako da nismo nikome poslali niti jednu ružnu riječ, kod njih je bilo to malo - ja bih rekao žešće, politički, onako dosta nabrušeno, ali nemojte isključiti mogućnost da svi sjednu zajedno i da se dogovorimo oko toga.

U biti - što jača koalicija daje nam šansu da prije pokrenemo Bosnu i Hercegovinu iz ovoga stanja u kojemu se danas nalazi.''