Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović potvrdio je u utorak kako je njegova stranka definitivno odbacila mogućnost nastavka koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA) te je umjesto nje kao partnera u vlasti za naredne četiri godine izabrala blok bošnjačko-građanskih stranaka koje su do sada bile u oporbi.

U izjavi za sarajevski “Dnevni avaz” Čović je pojasnio kako je dugogodišnjoj suradnji i koaliranju s najvećom bošnjačkom strankom presudilo duboko nepovjerenje nastalo u proteklom četvorogodišnjem razdoblju.

Vidjeli smo u posljednje vrijeme da je potpuno nestalo povjerenje između dva politička bloka i partnera koja su činila vlast u prošlom sazivu, i na razini Vijeća ministara i na razini Federacije BiH, kazao je Čović koji bi svojim potpisom na dokument o programskoj suradnji u petak trebao i formalno označiti prihvaćanje sudjelovanja o novoj koaliciji u kojoj će biti čak osam stranaka bošnjačke i građanske orijentacije a okosnica su joj SDP BiH, Narod i pravda (NiP) i Naša stranka.

Partneri HDZ-u u protekle četiri godine na razini države bile su SDA ali i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića, dok je na razini federacije tu koaliciju činio i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, stranka koja je na izborima 2. listopada doživjela potop i ostala bez izabranih kandidata na svim bitnijim razinama vlasti.

Zbog prijepora oko izmjena izbornog zakona HDZ i SDA tijekom protekle četiri godine uopće nisu formirali novu vladu Federacije pa je svo to vrijeme u tehničkom mandatu djelovala ona imenovana nakon izbora 2014. godine.

Sama činjenica da na razini Federacije nismo uspjeli promijeniti vlast četiri godine dovoljno govori o tim našim odnosima, kazao je Čović za “Avaz” upozoravajući kako su se loši odnosi između HDZ i SDA počeli prenositi na narode koje predstavljaju što smatra nedopustivim.