Kriza vlasti u Federaciji BiH traje od početka, a što se mene tiče partnerstvo sa DF-om je završeno, kazao je hrvatski član predsjedništva Dragan Čović, prije svečanosti 25. godišnjice utemeljenja GO HDZ-a BiH u Mostaru, javlja Anadolu Agency.

Govoreći o krizi, kazao je kako je prilikom prvih pregovora o uspostavi vlasti kazao jednome od svojih kolega koji je u opoziciji: "Daj Bože da dočekamo Uskrs"

"Mi se nismo ni organizirali, maltene, do Uskrsa, a evo ta vlada i ne radi dva i pol mjeseca, od kako je ustanovljena. Samo pokušavamo jedni drugima podmetati. Sve one dogovore koje napravimo, pa i ovaj zadnji dogovor koji smo imali prije desetak dana kada sam, zajedno sa dva druga predsjednika koji čine partnerstvo, sjeo i dogovorili smo se. Ja sam tada, iako smo se čvrsto dogovorili da idemo dalje raditi, rekao: 'Čini mi se da smo napravili dogovor.' Međutim, imam osjećaj da netko želi glumiti  'nepristojnu plutajuću minu' koja je stalno na zadatku da rasturi ono što pokušavamo napraviti. Ja osobno mislim da je to kraj partnerstva ove tri stranke", kazao je Čović.

Krajnje je vrijeme, kazao je on, da se krene jednim normalnim putem na kojem se neće svatko baviti sobom, što, kaže on, netko i želi.

"Mi jednostavno moramo našim biračima, našim građanima Bosne i Hercegovine, vrlo jasno kazati da imam strategiju, što želimo uraditi, jer smo to obećali. Kad je Federacija u pitanju, to je, prije svega, ekonomska i socijalna stabilnost. Ovo kadriranje kojim se bavimo 4 godine treba se uraditi za dva ili tri dana i završiti tu priču, a onda se posvetiti poslu", rekao je Čović, naglašavajući da jedino tako na razini BiH pokrenuti ono što su oni dali u svojoj izjavi za tri člana Predsjedništva.

"To je Parlament u potpunosti podržao. Trebaju nam partneri koji žele raditi. Što se tiče DF-a, volio bih znati što je stvaran njihov plan i što znače izjave koje oni svako malo daju, bez želje da ja njih komentiram. SDA je DF izabrao za partnera, mi smo to prihvatili, ali dosta takvih izjava. Treba više raditi. Što se mene tiče, ovo partnerstvo je završeno, poručio je Čović

Predsjednik DF-a Željko Komšić izjavio je da predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić nema više podršku DF-a i da, što se njega tiče, parlamentarna većina na razini FBiH više ne postoji.

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH SDA i HDZ preglasali su DF i usvojili spornu uredbu kojom se smjene i imenovanja u javnim poduzećima izuzimaju od resornih ministarstava i prenose na Vladu. (prvi.tv)