Predsjednik Hrvatskoga narodnoga sabora Dragan Čović kazao je u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva HNS-a da HNS nije u poziciji da u Županiji Sarajevo ”pokreće apelacije” zbog ”neustavne vlasti” u ovoj županiji.

Najavio je podnošenje apelacije Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, a u vezi odluke Središnjega izbornog povjerenstva o popuni Doma naroda Federalnog parlamenta.

Zaključili smo da idemo s apelacijom Ustavnom sudu vezanom za odluku Središnjega izbornog povjerenstva o popunjavanju Doma naroda. Moramo riješiti pitanje izbornoga zakonodavstva i osigurati legitimnost izbora predstavnika hrvatskog narod, kazao je Čović.

Napomenuo je da žele osigurati legitimno predstavljanje i da je to osnova svega.

“Odluke mogu donositi predstavnici oba doma. Očekivanja nisu velika, ali je forma bitna, nismo tim zadovoljni. Isključivo Parlament može donositi takve odluke”, poručio je Čović.

Na pitanje što misli o procesu formiranja vlasti u Županiji Sarajevo, Čović je rekao da nije u poziciji da pokreće bilo kakvu apelaciju jer Hrvati u ovoj županiji nemaju ”legitimne predstavnike”.

To je apsurd cijele situacije. Mi ne tražimo ništa drugo nego da BiH bude funkcionalna država. Trenutno u ŽS nema nijednog Hrvata pa će se poslužiti jednim izborom koji će biti reda radi, istaknuo je Čović.

U poziciji smo da ne možemo pokrenuti apelaciju u Županiji Sarajevo jer nemamo legitimnog predstavnika. O ovom problemu u Županiji Sarajevo govore sve apelacije, pa i ona gospođe Krišto, rekao je Čović u ponedjeljak.

Dodao je da traži da Bosna i Hercegovina profunkcionira.

Samo tražimo da profunkcionira Bosna i Hercegovina. Hoće li netko biti Hrvat, a ime mu sugerira neku drugu poruku – nije moje da komentiram. Ali se time ne smije spekulirati. Ovo je nastavak etničkog čišćenja drugim sredstvima, poručio je on.

Sjednica Predsjedništva HNS-a održana je u ponedjeljak u Mostaru.