Što se tiče kolege Bakira neću ulaziti u komentar, kazao je lider HDZ-A Dragan Čović nakon sastanka sa specijalnim zastupnikom SAD za izbornu reformu Metthew Palmerom.

''Imamo sporazum iz Mostara, dajte da ga pogledamo. To izbjegavamo provesti. Pitanje je bilo u kom pravcu treba ići što se tiče strane koju ja predstavljam, ja sam rekao da je to legitimno predstavljanje. Postoje zahtjevi. Stavio sam do znanja da je Dom naroda ustavna kategorija i kako za to trebaju ustavne promjene, ali mislim da za to nemamo snage. Rekli su nam da se mi dogovorimo da će predstavnici EU i SAD podržati'', istaknuo je Čović koji je također dodao kako ''nema Fileovog modela'', prenosi Avaz.

''Indirektan izbor je jedno od rješenja, drugi prijedlog su dvije izborne jedinice u FBiH koje bi postojale samo na dan izbora. Treće rješenje je da se ide prema županijama, ali onda moraju postojati ponderi. Svako se može birati. Uopće nismo dirali RS, pričamo samo o FBiH. Bio sam u Beogradu, sutra ću s Dodikom. On je jamčio da će srpska strana podržati sve što se dogovori u FBiH. Doći će na Parlament i podržati'', poručio je Čović.

Prema njegovim riječima, bilo je riječi i o deblokadi institucija.

''Nezamislivo je ukidanje etničkog prefiksa za domove naroda. I o tome smo pričali prije 15 godina. Nismo uspjeli. Možda ćemo ponovo. Ali to je brutalna izmjena Ustava BiH. Nemojmo se igrati, ovo je naša država. Ali ne možemo nešto izbrisati, a da ne znamo kako dalje. Ovo je moja država 365 dana u godini. Imamo dejtonski okvir dok ne dođe nešto bolje. Moramo se dogovoriti. Tražio sam da oni ostanu ovdje dok se ne dogovorimo'', zaključio je Čović.