„Ovaj put neće proći način ponašanja kolege Izetbegovića i svih drugih koji misle da će proći priča o teroru manjine nad većinom. To je Ustav definirao i tu nema manjina. Vidjeli ste zadnji popis stanovništva, preko 96 posto su predstavnici konstitutivnih naroda pa imate nekoliko nacionalnih manjina i onih koji se nisu izjasnili kao takvi. To su vam odnosi koji će vrijediti jedno duže vrijeme u BiH, a posljedica su popisa iz 2013. godine jer je evidentno da popis 2021. nećemo imati“

Ovo je rekao Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH, odgovarajući na pitanje novinara Hrvatskog Medijskog Servisa da prokomentira izjavu predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, koji je nedavno kazao da se zahvaljujući ovlastima domova naroda stanje u Federaciji BiH „pretvorilo u teror manjine nad većinom“ (tj. Hrvata nad Bošnjacima, op.).

-Kazati da je netko većina ili manjina u BiH, u kojoj kažemo da su Hrvati, Bošnjaci i Srbi tri ravnopravna i konstitutivna naroda i gdje ustavni sud kaže da ih moraju predstavljati legitimni predstavnici je grubo kršenje Ustava BiH. Znate koliko je bilo procesa, u zadnjih 20 godina koji su tobože kršili Daytonski ustav, istaknuo je Čović u odgovoru novinaru HMS-a.

Lokalni izbori i političke aktualnosti

Inače, danas je u Mostaru održana 14. sjednica Predsjedništva HNS-a BiH nakon koje se novinarima obratio predsjednik te krovne političke organizacije Hrvata u BiH, Dragan Čović.

U obraćanju medijima Čović je kazao da su ključne teme današnje sjednice bile vezane za održavanje Lokalnih izbora te za aktualna politička pitanja s naglaskom na negiranje konstitutivnosti naroda kao natkrovljujućeg ustavnog načela.

-Mi smo danas predali izborne liste za Mostar, a ostale su predane davno. Do 6. listopada imamo aktivnosti vezane za dopisno glasovanje, a onda smo faktički u predizbornoj kampanji, rekao je Čović.

Dodao je da su očekivanja HNS-a te HDZ-a BiH dobiti više načelničkih i gradonačelničkih pozicija ondje gdje su Hrvati brojniji kao narod.

Još je jednom izrazio žaljenje zbog toga što je SIP BiH pomaknuo datum održavanja izbora u Mostaru, time prekršivši odredbe Mostarskog sporazuma koje su i omogućile da se konačno izbori u tom gradu i održe.

Jasno da će pregovora biti

Čović je podsjetio i da su se Mostarskim sporazumom HDZ BiH i SDA obavezali da će razgovore o izmjenama Izbornog zakona početi 17. rujna, a završiti 17. prosinca. Zbog toga ga, kako kaže, zabrinjava odnos predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, prema danoj riječi i pruženoj ruci i „što je najgore, prema potpisanom sporazumu“.

Podsjećamo, Izetbegović je u prošlom tjednu na konferenciji za medije kazao kako nema izmjena Izbornog zakona prije nego se imenuje nova Vlada FBiH.

-Jasno je da će pregovora biti i da ćemo na tome raditi. Vrlo jasno sam svim supotpisnicima ukazao na taj čin, koji je nedopustiv. Nadam se da ćemo svima vrlo jasno do znanja staviti da je negacija konstitutivnosti i ustavnih načela nešto nedopustivo dok imamo ovakav Ustav, rekao je Čović.

Istaknuo je i da je za HNS neprihvatljiva najava spuštanja fenomena Komšić na niže razine.

Federalna vlada može za 24 sata, ali…

Odgovarajući na novinarsko pitanje Čović je kazao da je njegov prošlotjedni sastanak s Izetbegovićem trebao utvrditi dinamiku pregovora HDZ BiH-SDA oko izmjena Izbornog zakona.

„Naš je stav jasan i ja sam ga prenio Izetbegoviću da onoga trenutka kada napravimo jasno partnerstvo, na razini toga što od BiH želimo dugoročno, Vlada FBiH se može napraviti za 24 sata – tu nema tajni“, rekao je Izetbegović.

Predsjednik HNS-a istaknuo je kako nije preoptimističan oko imenovanja nove Vlade FBiH ukazavši i na najavljeno rušenje Vlade Kantona Sarajevo u kontekstu nesigurne parlamentarne većine koja bi trebala činiti tu vladu.

Osvrnuo se Čović i na mostarske izbore kazavši da je uvjeren da će strategija HNS-a donijeti većinu u Gradskom vijeću uz potporu još 3 ili 4 „ruke“.

Iskazao je Čović uvjerenje da će se u sljedeća dva mjeseca uraditi stvari na tragu da „neodgovorna bošnjačka politika ne izazove reakciju – zaštitu Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda“, piše HMS.