''Jesam li čuo ijednog predstavnika onih koji pozivaju na Heliodrom da kažu 'Stanite malo, šta je s muzejom u Jablanici?'. Je li moguće da to prešutimo? To ćemo morati staviti u istu ravan. To je povijest našeg naroda'', rekao je čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, tijekom obilježavanja Dana HVIDRA-e u Mostaru.

Naime, pokrenute su razne polemike o osnivanju i izgradnji muzeja, a SDP BiH pripremio je za sjednicu mostarskog Gradskog vijeća inicijativu da Grad Mostar zabrani izgradnju muzeja kojeg je podržala i Vlada Federacije BiH.

''Žao mi je patnje...''

Čović kaže kako se ne govori u istom kontekstu o drugim mjestima stradanja pripadnika drugih naroda.

''Meni je žao što je uopće bila potreba za mjestima gdje u Domovinskom ratu bilo onih koji su morali biti lišeni svoje slobode, bez obzira o kome se radi. Ali, na isti način gledajmo i Heliodrom i IV osnovnu školu koja je danas institucija države kao i Muzej u Jablanici koji danas svečano obilježavamo kao muzej a znamo dobro kakva su tamo stradanja bila kao i mnogo stratišta hrvatskog i bošnjačkog i srpskog naroda diljem Bosne i Hercegovine'', rekao je Čović.

Dodao je kako se radi o pravljenju političkih događaja i licemjerju.

''Žao mi je svake pojedinačne patnje jer i moje ime se nekad znalo spominjati oko toga. Ja sam svjestan izazova rata i u ratu apsolutno nikome nije bilo dobro. Ali danas praviti političke događaje oko tema kao što je muzej HVO-a u Mostaru je u najmanju ruku, neću reći licemjerno, ali ja mislim da to vrijeme treba ostaviti povijesti da obilježimo ono što svatko obilježava. Naše povijesti se, nažalost, na različite načine doživljavaju'', rekao je.

Licemjerje

Na pitanje je li licemjerno to obilježavati na mjestu gdje su ljudi stradali, Čović je rekao kako se to da analizirati i gdje su stradali i gdje se gradi muzej.

''Spomenuo sam IV osnovnu školu. Je li ima smisla da u IV osnovnoj školi bude pravosudna institucija BiH? Nisam čuo niti jedan glas koji bi to osporio. Imalo bi smisla da na isti način gledamo patnju bosanskog, hrvatskog i srpskog naroda. Na isti način gledam i naš Muzej u Jablanici'', rekao je Čović i dodao kako i drugi imaju pravo obilježavati svoja stradanja.

''Želim da kao ovaj spomenik koji baštini žrtvu hrvatskog naroda na isti način da vidim spomenik koji baštini žrtvu bošnjačkog naroda u Mostaru'', rekao je Čović i dodao kako povijest vidimo drugačije.

Naime, krajem veljače ozvaničen je početak radova obnove zgrade Vojnog muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH u vojarni „Stanislav Baja Kraljević“ u Mostaru.