Želja HDZ-a BiH je da se razgovori o formiranju vlasti završe za dva tjedna, rekao je čelnik te stranke Dragan Čović nakon što je HDZ BiH održao sjednicu Predsjedništva stranke.

Službeni pregovori, potvrđeno je, počinju sutra, a prvi za pregovaračkim stolom u Mostaru bit će stranke 'osmorke' - Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove Generacije i Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

''Jedan veliki posao je ispred nas. Koliko vidim, ima tu malo zbunjenosti od institucija koje bi to trebale provoditi. Iako je tu zakon jasan. Mi bi trebali za sve izabrane dužnosnike dobiti papir koji bi se treba potpisati za prihvaćanje mandata s vrlo jasnim rokovima'', rekao je, između ostalog, Čović.

Čović je rekao kako očekuje da će do kraja ovog, ili početkom idućeg mjeseca biti formirane kantonalne skupštine te entitetski i državni parlamenti. najavio je i razgovore sa SNSD-om sljedećeg tjedna.

Kriterij

Ponovio je da očekuje da će predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine biti iz reda HDZ-a.

Rekao je kako je napravljen jedan kriterij ''kako da se ponašamo unutra HDZ-a'' vezano za županijske skupštine odnosno vlade, federalnu vladu i ''sve ono što ide u taj dio zakonodavne i izvršne vlasti'' i na isti način u izvršnoj vlasti na državnoj razini.

''Dosad smo imali jako puno razgovora'', rekao je Čović i dodao kako je definirana strategija i za Domove naroda.

Govoreći o procesu pregovaranja, rekao je kako će se prvo će utvrditi imaju li parlamentarnu većinu, a potom će eventualno uslijediti pravljenje koalicije.

Ti bi, kako je rekao, podrazumijevalo zajednički program, a njegova osnova trebale bi biti reforme koje vode ka EU-putu BiH, u što su uključene i izmjene Izbornog zakona, te pravna država i ekonomsko-socijalni paket.

HDZ je spreman da ubrzano implementira izborne rezultate, rekao je Čović i dodao kako bi to trebalo biti do kraja godine kao i da je potrebno definirati sve proračune do kraja godine.

Domovi naroda

Što se tiče popunjavanja Doma naroda u Federaciji, što se tiče hrvatskog kluba, bit će jednostavno, rekao je Čović.

Bit će, kaže Čović problem s Klubom srpskog naroda i kluba Ostalih i to se vidi iz imena i izjašnjene nacionalnosti te je jasno da nema dovoljno imena. Morat će, kaže, Središnje izborno povjerenstvo ''koristiti svoj utjecaj kako te klubove napraviti''.

''Do sada se vodila politika tko će ovladati klubom Hrvata. Sad se vodi ista takva aktivnost tko će ovladati klubom Bošnjaka, pa Srba, pa Ostalih. I tamo se ne želimo miješati'', rekao je Čović.

Svježina

Govoreći o kriterijima za ulazak u izvršnu vlast, rekao je kako će HDT promovirati zastupljenost ''pola-pola između žena i muškaraca. Jedan od kriterija za mandate bit će svježina.

''Želimo rasteretiti način rada iz ovog ciklusa. Treba doći do pronalaženja osoba koje mogu ovaj program iznijeti do kraja'', rekao je Čović.

Hrvatska vojska

Govoreći o hrvatskoj vojsci u BiH u sklopu mirovnih snaga, rekao je kako bi ''špekulanti nešto prebrojavali'' ali da nemaju prostora za takvo nešto.

''Nema nikakvog razloga da predstavnici bilo koje vojske, strukture NATO-a ne budu učesnici bilo gdje na svijetu pa i u BiH'', rekao je kako se ''tumara u blatu nepovjerenja i neslaganja''.

''A to da nekome odgovara da ide u Hrvatsku na more, a da ovdje ne dože hrvatski vojnik u strukturi misije mirovne… da mi uvjetujemo nekoga da dođe ili ne dođe na ove prostore'', rekao je, između ostalog Čović.

''Ovdje žive Hrvati i trebaju znati da Oružane snage čine i hrvatska komponenta'', rekao je.