"Mislim da ćemo imati dovoljnu većinu, između 46 i 48 predstavnika u Domu Federacije, što jest većina. Što se tiče Kluba Bošnjaka treba sačekati. Taj broj ne bi trebao utjecati na naš Sporazum, a što se tiče Kluba Srba čini mi se da će to biti uvjerljiva većina onih koji su potpisali Sporazum", kazao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za medije nakon 39. sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH koja se u petak održala u Mostaru.

Čović je kazao da je dogovoren pristup oko imenovanja određenih kadrova.

"Što se tiče Zastupničkog doma BiH Marinko Čavara, što se tiče predsjednice Federacije BiH kada dođe vrijeme predlaganja to bi bila gospođa Lidija Bradara, a što se tiče hrvatske članice, to bi bila Borjana Krišto za koju mislim da ćemo imati većinu da predsjedavajuća Predsjedništva pokrene proceduru imenovanja sukladno pravilnicima i procedurama", objasnio je Čović.

Imena

"Vjerujem da imamo veliku natpolovičnu većinu koje su potpisale Sporazum kada je u pitanju biranje", naglasio je čelnik HDZ-a BiH.

Govorio je Čović i o Klubu Hrvata te naglasio kako će HDZ BiH imati oko 80 posto dok u Klubu Bošnjaka "ima različitih igara".

"Ne bih da špekuliram", kazao je čelnik HDZ-a BiH okupljenim novinarima.

Na pitanja o konkretnim imenima ljudi u izvršnoj vlasti Čović je naglasio kako je rekao ključna imena.

"Imat ćemo potpuno osvježenje, ali i jednaku podjelu dama i gospode", naveo je te nastavio:

"U svakoj varijanti i kombinacijama nastojat ćemo napraviti korektan dogovor tri predstavnika koji su zajednički dogovorili. Mislim da je ključno da to funkcionira, a ne kao sada".

Trzavice u HNS-u

Kada je riječ o ministarskim pozicijama, Čović je kazao da će kao i do sada ministarstvo financija BiH voditi kadrovi njegove stranke.

Otkrio je Čović i kako je želja HDZ-a BiH da imaju svojeg 'čovjeka' u industriji i energetici, ali kako navodi HDZ BiH želi da Vlada FBiH "ovaj put stvarno radi".

Komentirao je čelnik HDZ-a BiH i trzavice u HNS-u BiH odnosno navodima o napuštanju HDZ-a 1990.

"Što je tko kazao ne želim komentirati. Koncept zajedništva i HNS-a će ostati. To je moja zadaća. Nema potrebe za takvim nečim", naveo je Čović te nastavio:

"Kada sam razgovarao sa gospodinom Cvitanovićem, ja sam mu garantirao da će peti predstavnik biti devedesetka. HDZ može imati četiri, nek peti bude iz devetesetke".

Najavio je i Sabor HNS-a BiH za veljaču te naglasio kako "HNS ostaje središte politike Hrvata u BiH".

Bljesak.info