''Što se tiče predsjednika vlada i ministara na županijskim razinama, bit će jako puno osvježenja'', rekao je čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, na press-konferenciji povodom sjednice predsjedništva Stranke.

Čović je najavio da će HDZ BiH sudjelovati u formiranju vlasti u šest županija, te da će od tih šest imenovanje nove vlade do kraja ovoga mjeseca biti okončano u Posavskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji.

Što se tiče imena ministara i predsjednika županijskih vlada, Čović je najavio da će biti osvježenja, te je dodao kako se imenima ne bavi vrh stranke već su te odluke prepuštene županijskoj razini.

Naveo je kako ne priželjkuje da bilo tko intervenira kad je u pitanju formiranje vlasti.

''Dovoljno je bilo nametanja. Imamo prostora da uspostavimo vlast'', rekao je Čović.

Otkrio je kako će, kad je u pitanju državni Dom naroda, na listi biti on, Zdenko Ćosić, Marina Pendeš te Ivo Vincetić sa svojim listama. Rekao je kako očekuje Tomislava Martinovića na čelu federalnog Doma naroda te da očekuje kako će se otvoriti procedure za predsjednika Federacije.

Govoreći o uspostavi vlasti, Čović je rekao kako je teško reći hoće li netko nešto blokirati.

''Mi nismo nikad ništa blokirali. Nismo blokirali imenovanje vlade Federacije u protekle četiri godine ili imenovanje Vlade HNŽ-a'', rekao je Čović.

Govoreći o Središnjem izbornom povjerenstvu, rekao je kako će pokrenuti razrješenje SIP-a odmah i imenovati novo povjerenstvo sukladno procedurama i sukladno zakonu.

''Imamo oko toga usuglašen stav. Ovo povjerenstvo je pokazalo praktično kako je napravilo više štete nego koristi'', rekao je, između ostalog, Čović.

Po njegovim riječima na sutrašnjoj sjednici Dom naroda Federacije BiH bit će pokrenut proces uspostave izvršne vlasti u Federaciji.

''Ja sam uvjeren da ćemo sa sutrašnjoj sjednici konstituirati Dom naroda Federacije BiH, da ćemo za predsjednika Doma naroda ponovno imati Tomislava Martinovića, a vidjet ćemo kako će kolege Srbi i Bošnjaci popuniti Dom naroda. Očekujem imenovanje kolegija i nekih komisija, te otvaranje procedure izbora predsjednika Federacije BiH i njegovih zamjenika, odnosno izbora delegata za Dom naroda BiH'', kazao je Čović.

Bljesak.info