'Nakon moje kratke posjete Banja Luci je najbolji pokazatelj kako mi funkcioniramo u BiH'', rekao je, između ostalog, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović uoči sjednice predsjedništva stranke.

Rekao je kako je više puta otišao na svečanu akademiju povodom Dana RS, ali da je samo ovaj put to, u režiji političkog Sarajeva, toliko podiglo prašinu.

''Zašto je ovaj put bio toliko u medijima to treba pitati one koji su forsirali tu aktivnost u medijima. To dovoljno govori o političkom trenutku i odnosima između tri naroda u BiH. Mene žalosti što sam sve čuo u komentarima i u analizi'', rekao je Čović i dodao kako smo se ovime vratili unazad.

Okrivio je za to ''ambijent iz političkog Sarajeva'', od kud je ''ovaj put vrlo uspješno medijski manipulirana javnost''.

''Ovo je bila samo svečana akademija, a željelo se kroz to provući dosta toga. Što se tiče HDZ-a BiH a siguran sam i HNS-a mi ćemo nastaviti tražiti elemente jednakopravnosti u suradnji s Bošnjačkim narodom i Srbima'', rekao je.

Rekao je kako žele ''do kraja zaštititi svoj narod ali poslati poruku onima koji su osjetljivi na ovu temu rata i među Bošnjacima, i Hrvatima i Srbima''.

''Ja i do sad nisam nikog povrijedio sa svoje strane, a mislim da neću ni u buduće, a hoće li moja nazočnost biti izmanipulirana s ubačenim dodacima, kojima uopće mjesta nema, koje nitko neće ni demantirati niti meni pada na pamet da ih demantiram'', rekao je kako se ovime htjelo zasjeniti neke druge događaje.

''Insistirat će se na ustavnoj jednakopravnosti pa i kad su u pitanju mediji i organizacija javnog medijskog RTV sustava u BiH'', rekao je, između ostalog, Čović.

Rekao je i kako je moguće da je do svega ovoga došlo i zbog formiranja vlasti.

''Evidentno je da su HDZ i HNS izvan nečijeg plana došli u poziciju da mogu odlučivati o svojoj poziciji unutar izvršne i zakonodavne vlasti i dijeliti je s predstavnicima drugih naroda'', rekao je.

Čović kaže da je očekivao da će se Vijeće ministara brzo napraviti te da ne vidi razloga da se to ne učini ali da se može ''do kraja ovog mjeseca završiti barem onih pet županija gdje imamo dominantnu ulogu u vlasti''.

''Činjenica je da oni koji su naglas najavljivali da će napraviti vlast na neki drugi način da su izgubili kapacitet'', rekao je.

''Stvorili smo klimu u kojoj i u Mostaru možemo napraviti vladu u 15 dana. Pitanje je samo partnerstva i kako to odraditi. Čin donošenja proračuna pokazao je dominantnu većinu'', rekao je.

''Ne vidim problema, ali kalkulacija ima. Partnerom je svatko tko vidi zajedničku europsku budućnost. HDZ i HNS žele svoju domovinu BiH, europsku zemlju u kojoj će hrvatski narod biti ustavno jednakopravan s drugim narodima'', rekao je Čović.

Bljesak.info