Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je u formiranju vlasti nemoguće zaobići SNSD i SDA, i da bi bilo nerazumno i neodgovorno praviti vlast bez te dvije stranke.

“Neke druge kalkulacije su moguće, ali u njima ne želim sudjelovati. Kao što smo mi zagovarali da Hrvati imaju legalne i legitimne predstavnike, to isto pravo imaju predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda”, istakao je Čović.

On je rekao za Glas Srpske da razgovori koji se vode ovih dana idu u pravcu hitnog formiranja vlasti, ali da ona bude homogena na svim nivoima, da bi se onemogućile bilo kakve blokade u provođenju odluka.

Čović je izrazio uvjerenje da će sljedećeg tjedna, nakon susreta sa predstavnicima SDA, biti poznato sa kojim strankama se može krenuti u realizaciju formiranja vlasti.

On je naglasio da ostaje pri izjavi da HDZ traži mjesto ministra vanjskih poslova BiH, “ili u najgorem slučaju zamjenika”.

“O tome ćemo razgovarati kada partneri sjednu za stol. Zna se da Bošnjaci imaju predsjedavajućeg Vijeća ministara, a sve ostalo bit će plod dogovora”, dodao je Čović.

Komentirajući izjavu predsjednika PDP-a Mladena Ivanića prema kojoj će on (Ivanić) odlučivati o srpskim kadrovima u Vijeću ministara BiH, Čović je rekao da Vijeće ministara ne biraju članovi Predsjedništva BiH, dodajući da se zna da je ovog puta mandatar Bošnjak i da je u tome uloga Predsjedništva BiH simbolična.

On je rekao da HDZ ima svog potpredsjednika u Srpskoj Josipa Jerkovića i sasvim je sigurno da će imati jednog ministra u Vladi Srpske.

“SNSD je jedina srpska stranka koja ima svoje predstavnike u Domu naroda Parlamenta FBiH i sasvim je izvjesno da će po tom osnovu biti u vlasti. U kom kapacitetu će to biti, vidjet ćemo, ali me ne bi iznenadilo da to bude u punom, kao što SDA i HDZ očekuju da budu dio vlasti u Srpskoj”, rekao je Čović.