Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uvjeren je kako s koalicijskim partnerima u državnoj vlasti do kraja siječnja može postići dogovor o cjelovitim izmjenama izbornog zakona BiH, pa smatra kako stoga nema potrebe za intervencijom visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je i najavio takvu mogućnost.

U intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista Čović je ustvrdio kako postoji spremnost parlamentarne većine da pripremi novi izborni zakon te da ga do kraja siječnja pošalje u parlamentarnu proceduru.

"Imamo jasnu većinu u oba doma (parlamenta BiH). Idemo na tome raditi intenzivno i mislim da ćemo do kraja siječnja sve završiti", izjavio je Čović, pojašnjavajući kako je ključ u dogovoru HDZ-a BiH i tri stranke koje čine bošnjačko-građanski blok unutar vladajuće koalicije.

Zastupnički dom usvojio prijedlog tehničkih izmjena izbornog zakona

Visoki predstavnik Schmidt je pak 19. prosinca pozvao vlasti u BiH da brzo usvoje izmjene izbornog zakona, a ako to ne bi bio slučaj, najavio je kako će koristiti svoje ovlasti i sam nametnuti potrebna rješenja.

Zastupnički dom parlamenta BiH u petak je na prijedlog oporbene Stranke demokratske akcije (SDA) usvojio prijedlog tehničkih izmjena izbornog zakona s obrazloženjem kako će se time učvrstiti integritet izbornog procesa.

Izmjene se odnose uglavnom na uvođenje novih tehnologija pri glasanju i obradi rezultata, kao i na definiranje uloge Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) i lokalnih biračkih odbora. Prijedlog SDA u Zastupničkom je domu dobio i potporu stranaka trojke, no iz različitih razloga protiv su bili zastupnici iz HDZ-a BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Izmjene bi morao odobriti i Dom naroda parlamenta BiH, a tamo HDZ BiH i SNSD imaju kontrolne pakete u klubovima Hrvata, odnosno Srba, pa je izvjesno kako će izmjene SDA ostati bez potrebne konačne potvrde.

"Nema veće ugroze od ovog lažnog predstavljanja"

Čović sada pojašnjava kako su za njegovu stranku neprihvatljive takve djelomične izmjene jer se izborni zakon mora poboljšati iz temelja, a prije svega riješiti problem legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, posebice kod izbora članova Predsjedništva BiH.

"Nema veće ugroze integriteta izbornog procesa od ovog lažnog predstavljanja koje imamo danas u instituciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH", kazao je Čović, aludirajući na način na koji je u državni vrh četvrti put izabran Željko Komšić.

Donošenje takvih izmjena izbornog zakona smatra najvažnijom zadaćom i bitnom pretpostavkom da Europsko vijeće u ožujku naredne godine donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. "Ako mi unutar Federacije BiH nađemo kvalitetno rješenje za izborni zakon, legitimno predstavljanje, ulogu SIP-a i tehničke preinake, sve smo riješili", zaključio je Čović.