Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović sudjelovao je na sastanku na visokoj razini o reformi Ujedinjenih naroda, kojim je predsjedavao Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Prije početka sastanka upriličeno je zajedničko fotografiranje šefova izaslanstava.

Na sastanku se raspravljalo o reformi Tajništva UN, revitalizaciji Generalne skupštine te o reformi Vijeća sigurnosti.

Cilj revitalizacije Generalne skupštine je jačanje njezinw uloge i autoriteta kao najvažnijeg tijela UN i u okviru toga, unaprjeđenje radnih metoda i Skupštine i Ureda predsjednika Skupštine.

Čović je podržao reafirmaciju njezine uloge i autoriteta u globalnim pitanjima koja se tiču međunarodne zajednice, kako je to i navedeno u Povelji UN.

Pitanje reforme Vijeća sigurnosti, kao jednog od ključnih tijela UN, aktualno je već duži niz godina, budući da se njegova temeljna struktura i način rada nisu suštinski mijenjali još od njegovog osnivanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH pružio je podršku reformi Vijeća sigurnosti na osnovu postizanja najvećeg mogućeg konsenzusa u Generalnoj skupštini.

Na marginama 72. zasjedanja Generalne skupštine UN predsjedavajući Predsjedništva BiH održao je i niz bilateralnih susreta s predsjednicima drugih država.