Predsjednik HDZ BiH i HNS BiH Dragan Čović komentirao je zahtjev predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da se u Deklaraciju NATO-a unese Daytonski sporazum, kao temelj funkcioniranja Bosne i Hercegovine.

Zahtjev je to koji je uvažen, te Milanovićeve izjave da neke zemlje, poput Njemačke i Italije “na razinama ispod najviše” pokušavaju promijeniti Daytonski sporazum i izabciti konstitutivnost naroda kao temeljno načelo Daytona i Ustava BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.
 

U ovom momentu Milanović u pravu

''Gospodin Milanović je vrlo jasno kazao ono što je on prepoznao u funkcioniranju Bosne i Hercegovine odnosno svih onih partnera izvana koji bi to možda mijenjali. Ja bih bio sretan kada bi mi našli kompromis pa da napravimo jednostavniju, racionalniju i učinkovitiju državu. To ćemo na našem putu u EU morati uraditi, ali danas u ovom momentu potpuno je u pravu.

Daytonski okvir, to su tri naroda i sve ono što je definirano odnos zakonodavne i izvršne vlasti neće se moći promijeniti, zato trebaju ozbiljne pripreme, zato treba dvotrećinska većina. Mi danas teško da možemo osigurati nadpolovičnu za izmjenu izbornog zakonodavstva. Tako da apsolutno se slažem s predsjednikom Zoranom Milanovićem oko tih pogleda'', kazao je Čović za RTV HB.

Promjene potrebne iznutra

Dodao je da “sve što je dobro za BiH, moramo napraviti u BiH”.

''Bojim se da nam nitko neće donijeti rješenje izvana. Tako da hajmo se danas zadržati na onom što možemo uraditi, hajmo doći do kandidatskog statusa, hajmo onda približavanjem EU tražiti te ozbiljnije preinake. Čuli ste i od predstavnika američke administracije i EU da će izmjene Izbornog zakona dovesti do minimalnih ustavnih promjena kako bi proveli sve presude Europskog suda i Ustavnog suda BiH'', kazao je lider HDZ BiH i HNS BiH.