Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, a teme susreta bile su nedavna posjeta predsjednice Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini, te dalji koraci u suradnji dvije države.

Bilo je govora i o hitnoj izmjeni Izbornog zakona u BiH. Sugovornici su se složili u ocjeni da samo legitimitet predstavljanja stvara osnovu za provedbu osnovnog ustavnog načela konstitutivnosti, te je jasno kako izmjene Izbornog zakona moraju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu s presudama Ustavnog suda BiH. To se odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Pri tomu treba težiti ostvarivim rješenjima, koja u najboljem slučaju provode, ili makar ne udaljavaju od relevantnih odluka Europskog suda za ljudska prava.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović informirao je predsjednicu Grabar-Kitarović i o preostalim obavezama BiH na euroatlantskom putu, ali i sljedećim koracima koje je neophodno poduzeti. Predsjednica Grabar-Kitarović i ovom je prilikom istaknula podršku Republike Hrvatske BiH u procesu europskih integracija, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Bljesak.info