Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Bakir Izetbegović razgovarali su danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Srbije i predsjedavajućim OSCE-a Ivicom Dačićem te ga informirali o aktualnoj situaciji u BiH, procesu formiranja vlasti i unutrašnjim i vanjskopolitičkim prioritetima BiH.

Govoreći o europskom putu BiH, istakli su da zemlja ulazi u sljedeću fazu ekonomskih i socijalnih reformi neophodnih za ispunjavanje uvjeta i obaveza za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Ministar Dačić je izrazio očekivanje za poboljšanje suradnje na multilateralnoj razini zemalja zapadnog Balkana, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

U tom kontekstu, ponovljeni su prioriteti predsjedavanja Srbije OSCE-om, koji pored borbe protiv terorizma, tema mladih i sigurnosti, uključuju i promoviranje regionalne suradnje kroz zajedničke projekte.

Potencijal za intenziviranje suradnje se nalazi u bosanskohercegovačkom preuzimanju predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Europe i srbijanskom predsjedavanju OSCE-om, gdje se kroz zajedničke interese promoviraju načela i vrijednosti, kao što su borba protiv terorizma, kontrola naoružanja, zaštita ljudskih prava i prava manjina.