Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović danas se sastao s članom Predsjedništva BiH i liderom SDA Bakirom Izetbegovićem gdje je razgovarano o aktuelnoj situaciji i problemima koji prate formiranje nove parlamentarne većine i rekonstrukcije Vlade FBiH.

Između ostalog, Čović je Izetbegovića upoznao da će u subotu održati sastanak s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

Na novinarski upit šta očekuje od sastanka s Radončićem kratko je odgovorio “puno”.

Istakao je da je ključ rješenja za probleme u FBiH u DF-u odnosno u potpredsjedniku FBiH Milanu Dunoviću za kojeg je rekao da smatra da treba sam podnijeti ostavku.

– DF stvarno mora reći je li ili nije u vlasti i pustiti onima koji su prihvatili odgovornost da nesmetano rade svoj posao – istakao je Čović.

Na novinarski upit kako će se sada situacija odvijati kada je u pitanju rekonstrukcija Vlade FBiH i formiranje nove parlamentarne većine s obzirom na, kako je rečeno, da je BPS odustao od ulaska u vlast, Čović je kazao da tu informaciju ne može komentirati jer ne zna ni da su pristali biti dio koalicije.

Bakir Izetbegović je, kako prenosi “Avaz” nakon sastanka s Čovićem kazao da ga je lider HDZ-a upoznao o sastanku s Radončićem.

– Ali ne bih rekao da su gospodin Radončić i SBB raspoloženi za ulazak u vlast. Mi smo već krenuli u jednom drugom smjeru – rekao je Izetbegović.

Lider SDA je dodao da je s Čovićem potvrdio raniji stav da pri stvaranju novih parlamentarnih većina i popune Vlade FBiH SDA i HDZ ostaju okosnica vlasti i na federalnj i na državnoj razini zajedno s SBiH, A-SDA i BPS.

Na novinarski upit da prokomentira informaciju da je BPS odustao od ulaska u vlast, Izetbegović je rekao da je “bilo nekih reakcija od Halilovića mlađeg, ali Sefer Halilović, predsjednik stranke, nije reagirao te tako i dalje računamo na BPS”.

Na pitanje novinara je li dobio zahtjev i pismo četiri “odmetnuta” zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentu BiH, Izetbegović je rekao da nije te da bi volio da do njega takav zahtjev i ne dođe, jer se ne želi baviti zahtjevima članova stranke koje su nezadovoljni svojim pozicijama.

Također, Izetbegović je rekao da je i on mišljenja da Dunović treba sam odstupiti s pozicije potpredsjednika FBiH./HMS/