Predsjednik HDZ-a BiH i novoizabrani član Predsjedništva BiH Dragan Čović u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista kazao je kako će jedan od osnovnih zadataka novog saziva Predsjedništva biti rješavanje graničnih pitanja sa susjedima.

”Pokušat ćemo ih riješiti (granične sporove) po načelima i standardima koji vrijede u međunarodnom pravu. U slučaju da se ti problemi ne mogu riješiti, treba ih prepustiti arbitraži”, kazao je Čović.

Kada je riječ o unutarnjim pitanjima, Čović kaže kako se ti problemi moraju rješavati kompromisom.

”Ipak, kompromisa neće biti oko dvije stvari: jedna je država BiH, a druga je pozicija hrvatskog naroda. Uostalom, čuvajući poziciju i jednakopravnost hrvatskog naroda, izravno čuvamo BiH”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Jednim od svojih najvećih uspjeha smatra internacionaliziranje hrvatskog pitanja u BiH što će, po njegovim riječima, olakšati borbu za donošenje novog ustava i izmjenu Izbornog zakona.

”BiH treba biti uređena kao federacija s nekoliko federalnih jedinica, sa Sarajevom kao distriktom. Kada ovo govorim, naglašavam da ne želimo crtati granice, jer za nas je jedina karta BiH i njezine međunarodno priznate granice”, kaže Čović.

Inicijativu Londona i Berlina za rješavanje krize u BiH Čović pozdravlja, kao i sva nastojanja da se situacija u BiH stabilizira.

”Ipak, mi u BiH morali smo sami kazati kojom dinamikom i snagama možemo provesti ono što od nas Bruxelles traži. Očekujem da će ono što zagovaraju hrvatske stranke, u interesu sva tri naroda u BiH, pomoći na ubrzanju puta za dobivanje kandidatskog statusa”, smatra Čović.

Govoreći o budućoj suradnji SDA i HDZ-a BiH, on naglašava kako to partnerstvo nema alternativu, te da će ono uspjeti ako obje strane budu iskrene.

”Krajnje je vrijeme da izgradimo iskreno povjerenje između Hrvata i Bošnjaka i da to ozračje prenesemo i na BiH”, ističe hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović je za proljeće 2015. najavio održavanje izbornog Sabora HDZ-a BiH, a po njegovim riječima, još je prerano govoriti tko će se sve i na koje dužnosti kandidirati.

Kada je u pitanju budućnost Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, Čović kaže kako će ta institucija biti demokratska i otvorena za sve koji prihvaćaju deklaraciju i rezolucije HNS-a BiH.

”Do sada se moglo čuti kako HNS služi samo HDZ-u BiH. Mislim da je više služio drugim strankama i zbog takvih izjava HDZ je morao najviše raditi. Vjerujem kako ćemo nakon dva mjeseca, kada procjenjujem da će biti Sabor HNS-a, imati novo vodstvo, novi infrastrukturu i nestranačke ljude u Glavnom vijeću: od znanstvenika, liječnika, predstavnika Crkve pa do svih onih koji nisu vezani ni za jednu stranku”, kazao je Čović u intervjuu Večernjem listu./F/HMS/