''Čuje se glas  iz BiH u Europskom parlamentu'', rekao je predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović nakon što je glasovao u Mostaru  na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Petra Bakule.

Naime, jutros u 7 sati otvorena su birališta na kojima hrvatski građani biraju svoje zastupnike u Europski parlament.

''Očekujem da bude pristojna izlaznost u BiH. Kada već imamo prigodu biti dio europskih procesa izbora, a time i dio europske infrastrukture duboko sam uvjeren da ćemo imati predstavnike iz BiH, kao što smo imali i do sada. Ali bi volio da izlaznost bude bar deset puta izraženija nego ranije'', kazao je Čović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto je bitno da Grvatska država posebice Hrvati iz BiH izađu glasovati, Čović je odgovorio da je izlazak na ove izbore prevažan.

''Odavno govorimo da smo dio europe obitelji, samo trebamo postati i dio institucija. Davno smo podnijeli zahtjev za kandidatski status, ali nismo ga još dobili. Mi i na ovaj način postajemo dio europskog procesa, nadam se da će to ubrzati sve odnose u BiH i da ćemo vrlo brzo otvoriti te procese'', kazao je Čović dodajući da se s ovih prostora čuje glas u Europskom parlamentu.

''Na neki način to je velik iskorak, da govorimo o BiH raziličitim jezicima u Europskom parlamentu. To onda jača odnos europarlamentaraca prema našem prostoru. Ja vjerujem i da će ih potaknuti i kada je u pitnaju proširenje na ove naše prostore'', zaključio je Čović.

Inače, pravo da bira 12 europskih zastupnika sa hrvatskih lista ima 154 tisuća glasača izvan Hrvatske, a većinu čine oni iz Bosne i Hercegovine.

Najviše osoba s pravom glasa je u Mostaru 44 tisuće, zatim u Tuzli deset i po, Vitezu devet tisuća, u Sarajevu i Banja Luci po 6.500.

S povećanim brojem birača, na ovim izborima organizirano je i više biračkih mjesta u BiH – od njih 10 prije pet godina, danas ih je 41.

Najbrojnija su u Mostaru – 15, Vitez 10, Sarajevu 8, Livnu 4, i po dva u Banjaluci i Tuzli.

Željana Zovko, ime iz Bosne I Hercegovine, na listi je HDZ-a. Po drugi put je kandidatkinja na europskim izborima. Prvi put 2014. nije direktno prošla, ali je 2016. sa pozicije veleposlanice BiH u Italiji – u zastupničkoj klupi zamijenila Andreja Plekovića, koji je otišao u premijersku fotelju.

Zovko je ranije rekla za medije da je ovoga puta mnogo razgovarala s bh. građanima.

"Obavila sam razgovore sa nizom ljudim koji imaju hrvatsko državljanstvo, uglavno sa Hrvatima iz BiH. Obavila sa razgovore i u Srednjoj Bosni, širom Hercegovine, ali kontinuirano govorim s Hrvatima u BiH, koji su itekako zainteresirani da daju svoj glas, jer su to izuzetno važni izbori za Hrvate", kazala je Zovko.