Kina se za sada drži u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali unutarnji gospodarski problemi te zemlje toliko su duboki da bi mogli eskalirati ako američke carine dodatno otežaju situaciju. Prema analizi CNN-a, Peking se bori s drugim problemima koje bi trgovinski rat mogao dodatno pogoršati.
 
Kinesko gospodarstvo trenutno raste u najsporijem ritmu od globalne financijske krize prije desetak godina. Gospodarstvo je opterećeno dugom, a zabrinutost potiču i balon cijena nekretnina te slabljenje domaće valute (juan).

Unatoč novim carinama (tarifama) američke administracije Donalda Trumpa na 200 milijardi dolara kineske robe, kineski izvoz i dalje jako raste - u listopadu se povećao 16 posto u odnosu na rujan. Ali to bi se moglo promijeniti u idućim mjesecima ako se carine povećaju s dosadašnjih 10 na 25 posto krajem prosinca.

Naime, SAD je time zaprijetio.

Dugoročni dug

Kinesko gospodarstvo brzo se proširilo u godinama nakon globalne financijske krize zahvaljujući neprekidnom i sve većem zaduživanju.

"Kineski rast bio je intenzivno kreditiran", izjavio je Gerard Burg, glavni ekonomist u Nacionalnoj banci Australije. Ukupni iznos duga u kineskom financijskom sustavu sada je nekoliko puta veći od vrijednosti ukupnoga gospodarstva.

U 2008. godini vrijednost gospodarstva procijenjena je na 4,6 bilijun dolara, dok je dug iznosio 6,6.

U 2017. godini vrijednost gospodarstva narasla je na 12,2 bilijun dolara, dok je dug narastao na 32,4.

Državne tvrtke gubitaši najviše se zadužile

Nešto od posuđenog novca potrošeno je na izgradnju mostova, autocesta i druge infrastrukture. Ali puno je završilo u manje produktivnim dijelovima gospodarstva, poput velikih, neučinkovitih državnih tvrtki. S druge strane, dinamičniji privatni sektor nije imao puno koristi od zaduživanja.

Krajem prošle godine Peking je napravio korake u smjeru zaustavljanja visokog rasta zaduživanja, što je jedan od razloga zbog kojih gospodarstvo trenutno gubi zamah.

No neki analitičari skeptični su oko te predanosti kineske vlade da počisti i promijeni svoj financijski sustav, pogotovo u vrijeme usporavanja gospodarstva i eskalacije trgovinskog rata sa SAD-om.

Mnoge lokalne vlasti i državne tvrtke borile bi se za opstanak bez uobičajenih injekcija jeftinog kreditiranja, smatra Kevin Lai, ekonomist u investicijskoj banci Daiwa Capital Markets.

"Ukoliko bi se zaustavilo njihovo kreditiranje, to bi imalo vrlo negativne posljedice, poput socijalnih nemira, otpuštanja i stečajeva", opisao je Lai scenarij koje kineske vlasti žele izbjeći.

Opadanje vrijednosti domaće valute

Kineska vlada također pokušava skinuti pritisak s domaće valute juana, koji je samo ove godine izgubio 9 posto vrijednosti u odnosu na dolar. Kinesku valutu ruši zabrinutost oko zdravlja kineskog gospodarstva, kao i podizanja kamatnih stopa od američke središnje banke (FED) koje su osnažile dolar.

Slabiji juan je dodatno potaknuo ogromnu kinesku izvoznu industriju jer su kineski proizvodi postali jeftiniji na globalnom tržištu. No slabljenje juana stvorilo je i velike probleme.

Usred oštrih padova u 2015. i 2016. godini, došlo je do povlačenja velike količine novca iz Kine s obzirom na to da su investitori predviđali da će juan nastaviti  padati. To je nagnalo kinesku vladu da troši stotine milijardi dolara za umjetno podizanje vrijednosti svoje valute. Prema istraživačkoj tvrtki Capital Economics, država zadnjih mjeseci intenzivno sudjeluje u valutnom ratu kako bi usporila opadanje juana.

Pad juana i odljev novca povezani su u zatvoreni krug.

Ako se pad juana nastavi, odljev kapitala iz države mogao bi se povećati, naveo je Manu Bhaskaran, osnivač istraživačke tvrtke Centennial Asia iz Singapura.

Balon cijena nekretnina

Prema analitičarima, tržište nekretnina prejako je zagrijano u Kini i predstavlja još jednu prijetnju za gospodarstvo ako balon pukne.

U zadnjem desetljeću cijene su se više nego udvostručile zbog niskih kamatnih stopa i povećane potražnje u glavnim gradovima.

No trenutni pokazatelji upućuju na hlađenje tržišta jer su neki od velikih građevinara počeli rezati cijene uslijed slabljenja potražnje.

Industrija nekretnina bila je jedna od najsvjetlijih točaka za kinesko gospodarstvo ove godine, no ako posrne, pretvorit će se u teret, prema analitičarsko-istraživačkoj tvrtki Fitch Solutions.

"To će stvoriti dodatan pritisak", napisali su analitičari te tvrtke u poruci klijentima prošli mjesec.

Kronični problemi za daljnji rast

Nastojeći pokrenuti gospodarski rast, kineski dužnosnici okrenuli su se poreznim olakšicama, potrošnji na izgradnji infrastrukture i labavijoj monetarnoj politici. No neki stručnjaci smatraju da je to pogrešan recept za gospodarske probleme u zemlji.

"Kineski problemi su kronični, ne akutni", izjavio je Derek Scissors, stručnjak za Kinu u think-tanku American Enterprise Institute u Washingtonu.

Prema njegovom mišljenju, mahom se ignoriraju glavni problemi Kine kao što su sve starija populacija i nekonkurentno poslovno okruženje.

Kineska vlada odustala je od desetljeća stare politike "jednog djeteta" po obitelji, a pokušala je povećati konkurentnost planovima za dozvolu većeg ulaska stranim kompanijama, primjerice, iz područja kao što su autoindustrija i bankarstvo.

Ali ti su potezi došli prekasno i ne idu dovoljno daleko, što podiže ozbiljnu zabrinutost oko kineske dugoročne gospodarske budućnosti, ustvrdio je Scissors.

"Stara, prezadužena gospodarstva ne rastu", naveo je.