Dopisnica portala CNN Isa Soares u nedavnom članku izvještava o porastu firmi za stvaranje lažnih vijesti u Makedoniji. U nastavku prenosimo dijelove njezinog članka.

Veles je prije izrađivao porculan za cijelu Jugoslaviju. Makedonski grad uz rijeku sada proizvodi lažne vijesti. Deseci operatera web stranica zarađuju privlačeći pažnju izmišljenim pričama.

Raspon je industrijski: više od 100 web stranica pronađeno je ovdje tijekom posljednjih tjedana izborne  kampanje 2016. godine, a te su stranice stvarale lažne vijesti ponajviše u korist republikanskoga predsjedničkoga kandidata Donalda Trumpa.

Netočnost je nebitna

Jedan je od pionira 24-godišnji bivši student prava, koji je zamolio da ga se zove samo Mikhail, kako mu ne bi ukinuli račun. Na internetu se predstavlja kao "Jesica", Amerikanka koja često objavljuje memeove koji hvale Trumpa na Facebooku. Priče koje objavljuje često su politizirane i netočne, ali Mikhail kaže da ga nije briga jer ima čitatelja, a ističe da je s 22 godine zaradio više nego neki Makedonci cijeloga života.

Od oglasa (ponajviše od Googleova AdSensea) dnevno je zarađivao 2500 dolara, dok je prosječni mjesečni prihod u Makedoniji samo 426 dolara. Zaradom je kupio kuću i školovao mlađu sestru. Tvrdi da je u jednom trenutku imao 15 zaposlenika – uključujući dva pisca u Sjedinjenim Američkim Državama. Posljednja mu je web stranica imala oko 1.5 milijuna pratitelja na Facebooku, većinom iz SAD-a, a blokirana je kada su Facebook i Google počeli paziti na lažne vijesti. Cilj mu je napraviti sličnu stranicu za predsjedničke izbore 2020. godine.

Mirko Česelkoski ima više od deset godina iskustva u vođenju web stranica sumnjiva sadržaja, od savjeta o zdravlju, do tračeva i lažnih vijesti. Sada poučava mlade Makedonce i procjenjuje da oko 100 njegovih studenata vodi stranice s političkim sadržajem namijenjenim Amerikancima.

Pokazuje studentima kako da im stranice izgledaju profesionalno oponašajući legitimne stranice i uči ih kako odabrati viralnu priču i učiniti je još "senzacionalnijom", pri čemu je naslov najvažniji dio.

Hvalio se da su barem četvero njegovih studenata sada milijunaši, ali CNN to nije mogao potvrditi.

Nezaposlenost i brza zarada

Makedonska vlada izabrana u svibnju, za razliku od prethodne, ne podupire te aktivnosti i kaže da će poduzeti mjere kako bi se spriječio taj fenomen. No, navedeni poduzetnici imaju barem jednu službenu osobu koja ih podupire: gradonačelnika Velesa Slavču Čadijeva, koji je rekao da je to jedan način brze zarade i da ga lokalne vlasti ne pokušavaju spriječiti. Gotovo je polovica mladih Makedonaca nezaposlena, a u Velesu dominiraju prazne tvornice. Čadijev kaže da je jednom od mladih proizvođača lažnih vijesti ponudio informatički posao u gradu, ali mjesečna plaća bila je dvostruko manja od njegove tadašnje dnevne zarade. Ipak, ponosan je što je Veles sada postao poznat, i dodaje da nisu prekršeni zakoni, dok u politici ionako ne postoji moralnost.

Nakon predsjedničkih izbora 2016. godine pokušavalo se otkriti jesu li lažne vijesti utjecale na ishod, a američka političarka Hillary Clinton javno je prozvala Makedonce i napomenula da bi mogli imati veze s Rusijom.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg prvo je bio skeptičan u vezi s ulogom Facebooka u ishodu tih izbora, ali kasnije je promijenio mišljenje. Facebook sada traži račune koji objavljuju javne vijesti i nastoji srezati poslovni model izdavača lažnih vijesti.

I Google prati i zatvara oglašivačke račune u Makedoniji, ali odbija otkriti njihov točan broj.

No, proizvođači lažnih vijesti namjeravaju izbjeći kontrolu, npr. kupovanjem pravih Facebook računa od male djece za oko dva eura. Mikhail kaže da će buduće vijesti također većinom biti o – Trumpu, navodi se u članku CNN-a.