Članstvo u Europskoj uniji i NATO-u od velikog je značaja za pripremu i reakcije u slučaju katastrofa i izvanrednih situacija, istaknuto je to u Bukureštu na prezentaciji rada rumunjskih agencija za izvanredne situacije održane tijekom 8. Godišnjeg foruma Strategije EU za dunavsku regiju, javlja izvještač Fene iz Bukurešta.

Po riječima državnog tajnika u Uredu za izvanredne situacije pri Ministarstvu unutarnjih poslova Rumunije Reada Arafata, velika je uloga europskih fondova u izgradnji sistema za izvanredne situacije. Proračun rumunjskih agencija za izvanredne situacije u periodu 2015-2023. iznosi oko 950 milijuna eura, od čega se 70 posto financira sredstvima iz europskih fondova. Također, članstvo u NATO-u, na primjer, omogućava evakuaciju avionima teško povrijeđenih u nesrećama.

Za Arafata ovo je investiranje u ljudske živote, a ističe da jedna zemlja teško može imati sredstva za sve krizne situacije, te je međusobna suradnja veoma važna. Rumunjke ekipe su došle i u BiH tijekom velikih poplava 2014. godine.

Jedan od novih fenomena koji ometa rad agencija u izvanrednim situacijama je širenje lažnih vijesti. Arafat kaže da su izvori ovakvih dezinformacija često nepoznati, ali su nekad u pitanju sumnjivi portali koji tako žele dobiti više pretplatnika.

Rumunjki sustav je bio jedan od najgorih u Europi na kraju komunističke vladavine, a sada važi za veoma moderan i uređen sistem. Zanimljivo je da je jedna vrijedna donacija, avion za evakuacije, došla od bivše rumunjske teniske zvijezde i čuvenog teniskog menadžera Iona Tiriaca.