Članovi Predsjedništva BiH putuju u Bruxelles gdje će s predsjednikom Europske komisije Jean Claude Junckerom i predstavnicima Europske pučke stranke (EPP) razgovarati o Izbornom zakonu, piše Klix.ba.

Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić u Bruxellesu će boraviti od 31. sijačnja do 2. veljače, a odlaze na poziv Junckera i EPP-a. Odlazak u Bruxelles uslijedit će nakon Izetbegovićeve posjete Turskoj gdje će zajedno s Aleksandrom Vučićem razgovarati s Redzepom Taipom Erdoganom.Nije poznato hoće li član Predsjedništva BiH i s predsjednicima Srbije i Turske razgovarati o istoj temi.

Podsjećamo, o Izbornom zakonu u BiH s Erdoganom je prilikom nedavne posjete Turskoj razgovarala i Hrvatska predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, Rezolucijom o Bosni i Hercegovini koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe nedavo usvojila bh. vlasti se pozivaju da najkasnije šest mjeseci prije održavanja Općih izbora usvoje novi Izborni zakon.

Izmjene izbornog zakona su jednog od ključnih pitanja koje u posljednjih nekoliko godina pritišće političku scenu u našoj zemlji, a o kojem se nerijetko raspravlja s liderima susjednih i europskih zemalja.

Izmjene je potrebno uskladiti i s Ustavom BiH, ali i s neimplementiranom presudom Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci". Također, međunarodna zajednica u BiH uz pomoć OHR-a već mjesecima organizira razgovore političkih aktera u BiH s ciljem postizanja kompromisa.