Cjepivo protiv koronavirusa, koju je proizvela farmaceutska tvrtka AstraZeneca, sada se zove Vaxzevria, objavila je danas švedska medicinska agencija na osnovu podataka dobivenih od Europske agencije za lijekove (EMA).

Samo cjepivo ostaje nepromijenjeno, ali švedska agencija novo ime smatra važnim, jer ga prate i druge stvari, poput nove etikete i pakiranja, prenosi list Brussels Times.

EMA je promjenu imena u Vaxzevria odobrila 25. ožujka, na osnovu zahtjeva tvrtke. 

Cjepivo koje je proizvelo britansko-švedska farmaceutska tvrtka bilo je tema diskusije više puta otkako je krajem siječnja dobilo zeleno svjetlo od EMA-e.

Odmah nakon odobrenja, više zemalja u Europi, uključujući Belgiju, odlučile su da je ne koriste za starije osobe, dok su čekale dodatne podatke.

Kasnije, početkom ožujka, nekoliko europskih zemalja privremeno je suspendiralo upotrebu cjepiva AstraZeneca zbog nekih slučajeva pojave krvnih ugrušaka i malog broja trombocita.

EMA je 18. ožujka ponovo potvrdila da je cjepivo sigurno i učinkovito i da su dobici veći od mogućih rizika, ali i dalje istražuje taj slučaj.

Pored toga, tvrtka je također bila predmet rasprave jer je više puta smanjila obećane isporuke EU, što je rezultiralo eskalacijom tenzija između EU i Velike Britanije.