Potražnja za cisternama za naftu u BiH, ali i vozačima za njihov prevoz nikada nije bila veća, a upućeni tvrde da je razlog tome transport goriva u Ukrajinu, gdje za jednu turu prevoznik uzima i do 10.000 maraka.

U jednoj od tvrtki u Tešnju koja u svojoj ponudi ima i cisterne za gorivo navode da su u roku od mjesec prodali čak tri kapaciteta od po 9.000 litara.

-To se nikada nije dogodilo. Najčešće se za cisterne raspituju tvrtke. Oni nama ne govore za što im trebaju, a mi ih i ne pitamo. Te naše cisterne što smo prodali koštale su po 9.000 maraka plus PDV - naveli su u toj tvrtci.

Isto kažu i u jednoj tvrtci u Jelahu, gdje navode da im se svakodnevno javljaju pojedina poduzeća i raspituju za cisterne za gorivo.

-Ne znamo za što im trebaju, ali čisto sumnjamo da ih kupuju da stvaraju zalihe. To im služi samo za transport goriva ili pak za neku dalju preprodaju u ovo današnje vrijeme - ističu u tom poduzeću.

I predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutarnjih transport RS potvrđuje da potražnja za cisternama za transport goriva, ali i vozačima, nikada nije bila veća.

-Sve te cisterne idu prema Ukrajini. Naime, sve češće naši prevoznici sklapaju ugovor sa nekim tvrtkama iz Hrvatske, kako bi iz Ploča, gdje nafta stiže brodovima, pretočili gorivo u cisterne i transportirali ga preko Mađarske, odakle dalje ulaze u međuzonu sa Ukrajinom. Tu gorivo pretakaju u njihove cisterne. Zatim se prevoznici vraćaju u BiH i Hrvatsku. Za samo tu jednu turu uzimaju 10.000 maraka - rekao je “Glasu Srpske” Grbić.

Navodi da je skoro pa nemoguće naći cisterne za gorivo na domaćem tržištu, te da oni koji znaju svoj posao te iste cisterne koje kupe kod nas za nekih 25.000 maraka u Ukrajini mogu prodati za čak 30.000 eura.

-Na našem tržištu gotovo je nemoguće kupiti cisternu, jer su skoro sve koje smo imali završile u Ukrajini - naveo je Grbić.

Ove informacije potvrđuju i zaposleni u naftnom sektoru. Neki od domaćih distributera goriva kažu da su cisterne koje nisu uspjeli prodati ranije, izbijanjem sukoba u Ukrajini, rasprodali.

-Sve te cisterne idu za Ukrajinu. Oni tamo nemaju drugi način da transportiraju gorivo, ne mogu morskim putem niti željeznicom. Blokirani su sa svih strana. Transport goriva cisternama im je jedina opcija - navode naftaši.