Dosad se uglavnom smatralo da je brana većem prodoru električnih automobila Njemačka, čiji se proizvođači automobila uglavnom oslanjaju na dizelske i benzinske motore za pogon najlukrativnije tržišne robe – srednjih i velikih SUV-ova. No, čini se da i na tom igralištu dolazi do promjene. Njemačka lobira kod Europske komisije da postavi strože ciljeve zaštite klime za automobilsku i zrakoplovnu industriju u regiji, piše Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, piše RevijaHAK.

Europskoj uniji iz Berlina je navodno poslan dokument u kojem se traže stroža ograničenja voznog parka do 2030. godine. Što bi ovaj manevar trebao značiti? To zasad nitko ne zna, ali možda upravo period od devet godina ostavlja prostor njemačkoj industriji da se maksimalno pripremi i u cijelosti izvrši tranziciju.

Ograničenja CO2 za proizvođače automobila odlučujuća su poluga u postizanju cilja neutralnosti stakleničkih plinova, pojačavajući pritisak na proizvođače da uvedu klimatski prihvatljivija vozila na baterije ili na vodikove ćelije, tvrde njemački dužnosnici. Kažu Nijemci da bi ta odluka mogla poboljšati izvozne mogućnosti i ojačai konkurentnost automobilskih tvrtki iz EU.

Čini se da su i Nijemci shvatili da se ponovno miješaju karte. Evo vam jedan primjer, nekadašnji britanski proizvođač MG, sada u vlasništvu kineskog SAIC-a opet prodaje svoja vozila U Euopi, jedan električni SUV i jedan plug-in hibird. Upravo je taj električni SUV zaslužan za vrlo dobre prodajne brojke i trenutno se u Europi prodaje više MG-a nego Alfa Romeo. Električna konkurencija je sve brojnija i zabijanje glave u pijesak više nije najbolja opcija.