Cijene zlata u petak su pale na najniže razine od 2010. godine na Comex burzi sirovina, a kratkoročne oklade pokazuju da investitori očekuju da će se pad cijena produbiti.

Cijena zlatnih poluga padala je gotovo svaki dan u srpnju da bi u petak iznosila 1.099 dolara za uncu, pa je izgledan mjesečni pad od lipnja 2013. godine."Bez sumnje, vidimo pomak sentimenta kad je riječ o zlatu", kaže Dan Denbow, portfolio menadžer 700 milijuna dolara vrijednog fonda USAA Precious Metals & Minerals Fund San Antonio. "Postoji nedostatak entuzijazma za zlato."

Cijene zlata padaju zbog spekulacija da će biti povećane američke kamatne stope u ovoj godini. Istovremeno, Kina je kupila manje metala nego što su analitičari očekivali, a dolar postaje sve jači, prenosi Seebiz.eu.

Jeffrey Currie iz Goldman Sachs Groupa kaže da najgore za zlato tek dolazi i da bi cijene mogle pasti ispod 1000 $ za uncu, prvi put od 2009.

"Rizici su jasno iskrivljeni naopačke", kaže Currie, šef robnih istraživanja njujorške banke.

Currie nije usamljen u predviđanju još većeg pada. Georgette Boele iz ABN Amro Bank NV i Robin Bhar iz Societe Generale AG kažu da će cijena zlatnih poluga doći na 1.000 dolara do prosinca.