Građani BiH nikada skuplje nisu plaćali krumpir, kupus i luk, čije su cijene u odnosu na prošlu godinu veće za dva, pa čak i tri puta.

Sva ta poskupljenja posljedica su nezapamćene suše koja je pogodila BiH, zbog čega su drastično smanjeni prinosi poljoprivrednih kultura. Međutim, i poljoprivrednici se slažu kako su cijene u trgovinama prenapuhane i da bi mogle biti niže i za 30 posto.

Proizvodi precijenjeni

Tako kilogram kupusa, ovisno o gradu, stoji i do 1,50 KM, krumpira do 1,30 KM, dok cijena luka ide i do 1,50 KM, rajčica je 2 KM, kornišoni 2 KM, a paprike 1,50 i 2 KM. U usporedbi s prošlogodišnjim cijenama, riječ je o poskupljenju i do tri puta s obzirom na činjenicu da je kilogram kupusa prošle godine stajao 50, a krumpira 40 feninga, dok se luk mogao kupiti po cijeni od 50 feninga. Istina, na tržnicama, gdje se roba prodaje po gajbama i vrećama, cijene su nešto niže, ali svejedno, u odnosu na prošlu godinu, razlika je više nego drastična.

Iz Udruge poljoprivrednih proizvođača Semberije kazali su za Blic kako krumpir, kupus i luk u RS-u nikad nisu bili skuplji. Objašnjavaju kako je to dijelom posljedica slabije ponude, a veće potražnje, ali da cijene ipak ne bi trebale biti tolike.