Cijene nafte u ponedjeljak su dosegle 16-mjesečni maksimum, potaknute odlukom OPEC-a da smanji proizvodnju, kao i očekivanjima investitora da će se sporazumu ove nedjelje priključiti i zemlje izvoznici koje nisu članice kartela.

Na međunarodnim naftnim tržištima trenutno se "brent" naftom, koja je međunarodni reper za cijene ovog energenta trguje po cijeni od 54,97 dolara po barelu, što predstavlja dnevni rast od 0,94 posto, dok je američka WTI nafta poskupjela 0,50 posto na 51,94 dolara.

Nakon odluke OPEC-a da od 1.siječnja 2017. godine smanji proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno, što je oko 1 posto globalnog opskrbljivanja, cijena brent nafte porasla je 19%, a američke WTI 16 posto.

"Tržište je izgleda uvjereno da će OPEC prijeći s riječi na djela", kažu analitičari Commerzbank.

"Informacije po kojima će se i zemlje koje nisu članice OPEC-a, poput Rusije i Omana, također pridružiti sporazumu, povećava kredibilitet sporazuma od srijede", kažu oni.

Članice OPEC-a će se u Beču sastati s proizvođačima nafte koji nisu članovi njihove organizacije kako bi finalizirali globalni dogovor o ograničavanju proizvodnje nafte. Sastanak je planiran za ovaj vikend.