Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na svjetskim tržištima ispod razine od 62 dolara po barelu budući da su se ulagači počeli povlačiti iz rizičnije imovine zbog grčkog uvođenja kapitalnih kontrola

Na londonskom je tržištu cijena nafte bila 1,66 dolara niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,60 dolara po barelu, što je njezina najniža razina od 5. lipnja. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,40 dolara nižoj cijeni, od 58,23 dolara.

Grčka je odlučila zatvoriti banke i uvesti kapitalne kontrole kako bi stabilizirala financijski sustav i spriječila odljev novca u kontekstu neuspjelih pregovora s međunarodnim kreditorima o daljnjem financiranju. Atena je najavila referendum za predstojeći vikend na kojem bi se građani trebali izjasniti o uvjetima kreditora, prenosi N1.

Takva je situacija zabrinula ulagače koji su se počeli povlačiti iz rizičnije imovine, poput nafte, a pod znak pitanja došle su i prognoze potražnje za energentima.

"Vrijeme je za pritajivanje, odmor, povlačenje s tržišta i proglašavanje sigurnosti najvišim prioritetom", konstatira David Hufton iz PVM brokersa.

Dodatni su izvor neizvjesnosti pregovori Irana i zapadnih sila o spornom iranskom nuklearnom programu. Iran odustaje od privremenog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama koji je zaključen prije tri mjeseca, ocijenili su zapadni dužnosnici u nedjelju. Američki i iranski dužnosnici ocjenjuju pak da će se razgovori o konačnom sporazumu vjerojatno nastaviti i nakon isteka zacrtanog roka, 30. lipnja.

Sporazum bi dokončao spor Irana i Zapada oko iranskog nuklearnog programa a u konačnici bi mogao rezultirati ukidanjem sankcija Iranu i povećanja njegova izvoza nafte, što bi dodatno opteretilo ionako prezasićeno svjetsko tržište, tumači Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 59,14 dolara, što znači da je bila 44 centa niža u odnosu prethodni dan. (prvi.tv)